Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Nudističke plaže u Crnoj Gori

Nudistički raj na crnogorskom primorju

Još u staroj jugoslovenskoj zajednici nudizam na crnogorskom primorju nije bio tabu, te su nudističke plaže u Crnoj Gori privlačile turiste iz svih dijelova svijeta. Međutim promjenom socioloških i političkih faktora, mnoge od nekadašnjih plaža prilagođene su širim narodnim masama, te je nudizam potisnut na minimalan prostor. Ipak, predivna crnogorska obala Jadrana posjeduje još nekoliko mjesta koje su pravi raj za sve one koji traže sunčanje sa prirodnim kupaćim kostimom.

Prema usmenom predanju, najstarija nudistička plaža bio je dio današnje plaže Jaz, ali ona, kao i većina nudističkih mjesta u Crnoj Gori, nikad nije bila zvanično registrovana, a danas je zamjenjena običnim kupalištem.

Posjetite i vi nudističku plažu

Jedna od najstarijih nudističkih plaža je svakako nudistički centar na Adi Bojani, otvoren još 1973. godine. To bajkovito mjesto, ušće rijeke Bojane u Jadran magično privlači sve svoje posjetioce da se iznova i iznova vraćaju, i tjera svakog novog turistu da se zaljubi u njega. Na granici Albanije i Crne Gore, Ada Bojana još uvijek nosi poruku nekog starog bratstva i jedinstva koje tamo još uvijek opstaje, sudeći po blagom i prijatnom mentalitetu lokalnog stanovništva i njenih vjernih posjetioca.

Druga nudistička plaža nalazi se u Baru, između Male i Crvene plaže, i odvojena je velikim stijenama koje se protežu i do 400 m duboko u more. Ova stjenovita plaža je, zbog svoje dobre izolacije od ostalih plaža, posebno popularna među nudistima.

Plaža Ratac nalazi se na poluostrvu Ratac između Bara i Sutomora. Plaža je rtom podvojena na dvije manje plaže, a od magistralnog puta odvojena je četinarskom šumom. Ovo je jedina besplatna nudistička plaža, sa besplatnim parkingom i u blizini prigradskog prevoza, pa je zbog toga često izložena pogledima znatiželjnika. Ime je dobila zbog toga što se na rtu ovog poluostrva nalaze ostaci manastira Bogorodice Ratačke koji je podignut u 12. vijeku.

Pored Budve se nalazi nudistički kompleks „Crvena glavica“ koji čine kamp i nekoliko manjih plaža. Pored naročito lijepe prirode, sedam raznolikih plaža čine ovo mjesto savršenim za bilo čiji ukus.

Takođe nezvanično, plaža u Buljaricama ima dio rezervisan za nudiste, samo treba biti oprezan jer su kazne za nudizam na mjestima koja se podrazumijevaju kao klasična kupališta jako visoke.

Slične objave:

Off 

December 14, 2012 This post was written by Categories: Crna gora turizam Tagged with:
No comments yet


Top