Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Zbog EGR ventila motor gubi snagu

Današnji automobili sastavljeni su od brojnih dijelova koji utječu na njegove mnoge funkcije. Naravno, mnogi vozači nisu niti svjesni što se sve skriva ispod poklopca njihovog automobila. Činjenica je da za mnoge dijelove prvi put čujemo tek kada dođe do nekog kvara. Odlaskom kod servisera, saznat ćete informacije o određenom dijelu automobila koji se pokvario. Jedan od takvih dijelova je i EGR ventil, koji je bitan za ispušni sustav automobila. Njegova zamjena je vrlo skupa pa ako vam serviser kaže da je njega potrebno zamijeniti, pripremite se na nešto veći financijski trošak.

EGR ventil i njegove funkcije

Prije svega, valja napomenuti da se EGR ventil može pronaći samo u automobilima novijih generacija. On predstavlja pokušaj proizvođača vezan uz smanjenje recirukulacije ispušnih plinova koji postaju sve veći problem današnjice. Nekada ispušni plinovi nisu bili toliko opasni po okoliš jer nije bilo toliko automobila. Situacija se drastično promijenila i automobila na cestama je iz dana u dan sve više. A samim time dolazi i do sve većeg zagađenja okoliša. A upravo ovaj ventil bi to trebao spriječiti.

EGR ventil se tako danas može pronaći i kod automobila s benzinskim i dizelskim pogonom. Njegova osnovna funkcija je da jedan dio ispušnih plinova iz motora vraća natrag na cilindre u motoru. Otuda i njegov engleski naziv, exhaust gas recirculation. Na taj način smanjuje emisiju dušikovih oksida. Činjenica je da oni nastaju ako temperatura naraste na više od 1800 stupnjeva. Upravo zbog toga, egt ventil pazi da temperatura ne prelazi tu granicu.

Kako očistiti EGR ventil za auto?

Zadovoljavanje ekoloških standarda

Kao što smo ranije spomenuli, automobila je danas sve više, a time je i zagađenje sve veće. Upravo zbog toga su propisani određeni ekološki standardi koje automobili moraju zadovoljavati, kako bi se uopće smjeli prodavati. Kada to ne bi postojalo, već za nekoliko godina bi nam okoliš bio potpuno zagađen zbog ispušnih plinova.

Kako bi zadovoljili te ekološke standarde, proizvođači su osmislili rješenje i u svoje nove modele automobila počeli ugrađivati EGR ventil. Kako bi on funkcionirao u potpunosti, automobil mora biti dobro zagrijan. No, čak niti on ne može potpuno ukloniti zagađenje. Ali, on svojim djelovanjem emisiju štetnih plinova smanjuje za čak 30%. Upravo on proizvođačima pomaže da njihovi modeli automobila mogu proći stroge ekološke testove.

Problemi s EGR ventilom

Iako se EGR ventil ugrađuje i u automobile s benzinskim i dizelskim motorima, problemi s njim se gotovo uvijek javljaju kada su u pitanju dizelski motori. Naime, dizelski motor proizvodi veću količine čađe pa dolazi do stvaranja većih nakupina te EGR ventil ne može optimalno raditi. Postoje brojni razlozi zbog kojih dolazi do to začepljenja. Primjerice, ako je previsoka razina ulja u motoru, ako redovito ne mijenjate ulje i filtre, ako često vozite samo na kratkim udaljenostima i sl.

Neki vozači odlučuju se na skidanje EGR ventila jer im automobil na taj način može malo dobiti na snazi. Ukoliko se odlučite za tako nešto, imajte na umu da biste mogli imati problema pri prolasku na tehničkom pregledu, odnosno na eko testiranju vozila.

Popravak ili zamjena

Kada osjetite da vam motor slabi, vibirira ili čudno radi, možda je riječ o problemu s EGR ventilom. Ukoliko ne znate puno u servisiranju, bolje je posjetiti nekog servisera koji vam to može provjeriti. On često može već pri samom pogledu na EGR ventil procijeniti je li on uzrok problema ili nešto drugo. Naime, ako boja kućišta postane plava, vrlo vjerojatno je riječ o problemu s EGR ventilom. Serviser će ga, kako bi bio potpuno siguran, skinuti i provjeriti. U određenim slučajevima bit će ga moguće očistiti i vratiti ga natrag, no u pojedinim slučajevima to ipak neće biti moguće. U tom slučaju, morat ćete kupiti novi.

Cijene – silux.rs – se razlikuju i mogu biti od nekoliko stotina kuna pa da više od tisuća kuna. Za svaku marku automobila postoji specifični EGR ventil te na to morate obratiti pozornost prilikom kupnje. Ukoliko pak niste sigurni o tome koji model konkretno morate kupiti, uvijek se možete obratiti prodavaču.

Budete li općenito pazili da redovito servisirate svoj automobil, vjerojatno nećete imati problema s motorom niti s EGR ventilom. Također, ako se većinu vremena vozite na kratkim relacijama, pokušajte povremeno otići na autocestu kako bi malo propuhali motor i na taj način će EGR ventil dugo normalno funkcionirati.  

Što je bregasta osovina i koji je njen zadatak? Naziv dolazi zbog bregova koji otvaraju i zatvaraju ventile. Naime, bregasta osovina izgleda kao veliki čelični valjak na čijoj površini se vide brojni bregovi.  Čitajte više …

Ne zaboravite provjeravati stanje antifriza. Antifriz je poznat kao rashladno sredstvo čija je uloga hlađenje motora automobila, odnosno optimiziranje njegove temperature. Čitajte više …

Slične objave:

Off 

October 22, 2018 This post was written by Categories: Automobilizam No comments yet


Top