Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Kvalitetna motorna ulja za dugotrajnost motora

Automobili su postali naša svakodnevica i danas sve više i više ljudi redovno koristi automobil. Javni prijevoz polako gubi svoje korisnike, jer je dostupnost automobila sve veća. Korištenje automobila nije jednostavno kao korištenje mobitela, jer je potrebno redovno brinuti o njemu i paziti na to da su svi dijelovi ispravni. Budući da je automobil u pokretu, puno je izloženiji oštećenjima. 

U slučaju bilo kakvog kvara, cijene popravka su dosta velike, a pogotovo za popravak motora. Kako biste održali vaš motor ispravnim i pobrinuli se da radi što bolje, veoma je bitno koristiti kvalitetna motorna ulja. Više o njima, kako odabrati dobro motorno ulje i gdje ih možete kupiti donosimo u nastavku teksta.

Viskoznost ulja za motor automobila je mjera putem kojeg se mjere svojstva ulja, tj. protočnost ulja u motoru.

Što su motorna ulja?

Motor je sastavljen od raznih mehaničkih dijelova, a budući da je većina njih u pokretu, potrebno se je pobrinuti da što lakše klize jedan po drugom, te da se ne oštećuju. Upravo tome služe motorna ulja, koja su glavni podmazivač motora. 

Motorna ulja služe da bi motor:

  • trajao što dulje
  • radio ispravno
  • imao manje kvarova

Potrebno se je pobrinuti da je uvijek dovoljno podmazan uljem. Imajte na umu da nisu sva ulja ista, te da je potrebno kupiti kvalitetno ulje za motor koje će ga dobro služiti.

Viskoznost motornih ulja

Viskoznost ulja za motor automobila je mjera putem kojeg se mjere svojstva ulja, tj. protočnost ulja u motoru. Ovisno o tome kolika je temperatura okoline, bira se ulje prema određenoj viskoznosti. Ulja niže viskoznosti su bolja za niže temperature, a gušća ulja za visoke.

Čitajte i sljedeći članak: Motocross oprema – kvaliteta koja spašava živote

Motocross oprema je ustvari svaki dodatak kojeg koriste vozači motora, a to su: kacige, jakne, hlače, majice …

Mijenjanje ulja u automobilu

Motorna ulja se mijenjaju u prosjeku svakih 10-20 tisuća kilometara, no o tome ovisi i o tome:

  • koliko je motor star?
  • o kojem se motoru radi?
  • koliko se vozi automobil?

U vremenskom razdoblju to bi bilo svake godine, no svakih 1000 kilometara potrebno je provjeriti da li je razina ulja u motoru dovoljna. Na šipci ulja nalaze se oznake min i max, a razina ulja trebala bi se nalaziti između njih.

Motorna ulja na internetu

Zahvaljujući digitalizaciji i internetu, kupnja stvari se je u potpunosti promijenila. Danas je na moguće kupiti motorna ulja na internetu sa samo nekoliko klikova mišem. Trgovina Silux u ponudi ima razne poznate brendove i kvalitetna motorna ulja za sve vrste motora. Prilikom kupnje obratite pažnju na oznake ulja i kupite ono koje vam je potrebno. 

U trgovini se nalaze i razni auto dijelovi i auto dodatci za sve modele automobila, a na stranici je dostupna i jednostavna tražilica putem koje možete pronaći sve za svoj modela auta.

Čitajte i sljedeći članak: Žarulje H7 LED najpopularnije na tržištu

Slične objave:

Off 

July 29, 2020 This post was written by Categories: Automobilizam No comments yet


Top