Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Maziva za auto su važna za njegov dugotrajan rad

Današnji automobili sve su napredniji. Motori su sve jači i danas mogu razvijati vrlo velike brzine. No, kako bi to sve radilo, vrlo je bitno i da svi ostali autodijelovi koji su motoru potrebni isto tako dobro rade. Jedan od najvećih problema koji motor ima je habanje. Naime, on se sastoji od brojnih sitnih dijelova koji se tijekom vožnje gibaju. To dovodi do trenja, a ono može izazvati brojne kvarova.

Zato je vrlo bitno da su ti dijelovi redovito podmazivani kako zbog trenja ne bi dolazilo do trošenja dijelova. Maziva za auto ovdje dolaze u pomoć.

Motorno ulje kao najpopularnije mazivo

Iako postoji više vrsta maziva za auto, motorno ulje sigurno spada u kategoriju najpoznatijih. Ono podmazuje sve potrebne dijelove motora te se brine da ne dolazi do habanja dijelova. Postoje razne preporuke za korištenje ovog auto maziva, ali preporuka svakog automehaničara bit će da ga se zamijeni barem svake godine. Naravno, uz njega se također preporučuje zamijeniti i filter ulja. On stoji svega nekoliko desetaka kuna pa se svakako isplati promijeniti ga. 

Provjerite razinu motornog ulja

Kako biste bili sigurni da auto mazivo ispravno radi, odnosno podmazuje sve potrebne dijelove, potrebno ga je redovito provjeravati. Kada je u pitanju motorno ulje, njegovu razinu možete jednostavno provjeriti. Evo koje korake za to morate poduzeti:

  • Otvorite poklopac motora
  • Otvorite spremnik gdje se nalazi ulje
  • Izvucite šipku za ulje i očistite je
  • Vratite je u spremnik i ponovo je očistite
  • Ako je na šipki razina motornog ulja između min i max oznake, sve je u redu

Primijetite li nedostatak auto maziva, svakako ga što prije dodajte kako ne bi došlo do neželjenih kvarova. 

Kupite maziva online

Iako se maziva za automobile mogu kupiti u brojnim trgovinama s autodijelovima i autoopremom, veliki izbor možete pronaći i online. Naime, sve je više online trgovina koje nude sve potrebno na jednom mjestu, a nerijetko i s puno većim izborom i nižim cijenama od klasičnih trgovina. 

Niste li sigurni koja auto maziva kupiti, uvijek se možete za pomoć obratiti onima koji su zaduženi za određenu web trgovinu. Javiti im se možete putem emaila, chata ili nekih drugih opcija te dobiti sve potrebne informacije o mazivima koji su vam potrebni za vaš model auta.

automobilske svijećice

Svjećice kao važan dio sustava paljenja auta

Automobili su danas sastavljeni od više različitih sustava. Svaki od njih zadužen je za jedan aspekt rada auta. Primjerice, ispušni sustav zadužen je za sprječavanje ispuštanja toksičnih ispušnih plinova u atmosferu, odosno za sprječavanje do vrlo niskih razina.

Slične objave:

Off 

July 10, 2021 This post was written by Categories: Automobilizam No comments yet


Top