Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Starter kao glavni pokretač auta

Pitate li nekog vozača koji dio automobila smatra najvažnijim, velika je vjerojatnost da će se većina vozača odlučiti za motor. On je doista vrlo važan jer ako je on neispravan, nećete daleko stići. Ipak, postoje i određeni dijelovi koji su također vrlo važni. Jedan od takvih dijelova je svakako i starter automobila.

Već se iz samog naziva da zaključiti da on nešto pokreće. A pokreće upravo automobil jer zapravo daje snagu koja je potrebna za paljenje motora. Nije teško zaključiti da ako je on neispravan, motor nećete moći upaliti što ujedno znači da nećete moći pokrenuti vozilo.

Jednostavan dio automobila

Starter automobila spada u jednostavne dijelove auta jer je projektiran samo kako bi mogao pokrenuti motor. Zbog toga ne može podnijeti dugi rad, već samo kratkotrajan. Poznat i je pod nazivom anlaser, kako ga često nazivaju automehaničari. 

Riječ je zapravo o malom elektromotoru koji služi za pokretanje motora s unutaranjim sagorijevanjem, odnosno onih:

  • Dizelskih
  • Benzinskih

Sastoji se od više dijelova, a neki od najvažnijih su:

  • Stator
  • Rotor
  • Zupčanik
  • Elektromagnet
  • Spojnica

Svi ti dijelovi moraju biti potpuno ispravni kako bi automobilski starter mogao motoru dati dovoljno snage te ga pokrenuti.

Servis startera ovisi o učestalosti vožnje

Starter automobila se zapravo najviše troši prilikom svakog pokretanja motora. To znači da vozači koji svoje vozilo ne pokreću toliko često, odnosno koji ga toliko često ne pale i na gase, neće vjerojatno nikada imati potrebu za servisom ili zamjenom startera. 

Kako radi automobilski anlaser

Problem je kod onih vozača koji ga moraju često paliti i gasiti (primjerice vozači taksija). Prilikom svakog toga paljenja auta starter se također mora pokrenuti kako bi motoru osigurao dovoljno snage za pokretanje. To ga zbog toga dosta troši te je izglednije da će ranije doći do njegovog kvara te će biti potreban servis ili zamjena.

Kupnja novog zamjenskog dijela auta

Dođe li do kvara anlasera ili nekog drugog dijela na automobilu, ako taj dio nije moguće popraviti, bit će potrebno kupiti novi zamjenski dio. To možete napraviti u brojnim trgovinama s autodijelovima, bilo da se odlučite za one fizičke ili web trgovine

Automobilski anlaser za paljenje motora
Automobilski anlaser zapravo daje snagu koja je potrebna za paljenje motora.

Prilikom kupnje važno je pripaziti da kupite odgovarajući dio za auto zato što su neki tipski te odgovaraju samo određenom modelu auta, dok su neki univerzalni, što znači da odgovaraju svim modelima automobila. Automobilski anlaser spada u tipske dijelove automobila.

Slične objave:

Off 

October 6, 2022 This post was written by Categories: Automobilizam No comments yet


Top