Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Ne zaboravite provjeravati stanje antifriza

Jedna od komponenti koja predstavlja dio svakog automobila je svakako antifriz. Većina vozača je čula za njega, no nažalost, mnogi vozači ne kontroliraju redovito njegovo stanje što može dovesti do većih kvarova u automobilu, posebice motora. 

Za one koji ne znaju puno o njemu, antifriz u automobilu djeluje kao rashladno sredstvo i glavna zadaća mu je da optimalno hladi motor, tj. da osigurava njegovu optimalnu temperaturu. Svi znamo da je motor jedan od najvažnijih dijelova automobila pa je svakako bitno da on radi optimalno. 

Rashladno sredstvo je potrebno i ljeti i zimi

Mnogi smatraju da je antifriz u automobilu potrebniji ljeti s obzirom na visoke ljetne temperature. To je donekle i točno, no ne smijete zanemariti njegovu ulogu niti tijekom niskih zimskih temperatura. Motor tijekom rada razvija veliku temperaturu pa je u bilo koje doba godine i bez obzira na vremenske uvjete potrebna dovoljna količina antifriza da ga učinkoviti rashladi.

Također, zimi može doći i do zaleđivanja vode koja je zaslužna za hlađenje bloka botora. Pri tome može doći do ozbiljnih kvarova motora. Automobilski antifriz tako zimi ima i još jednu funkciju, a to je spuštanje točke smrzavanja rashladne tekućine kako ne bi došlo do njezinog smrzavanja.

Razlika između antifriza i rashladne tekućine

Neupućeni vozači često antifriz za auto poistovjećuju s rashladnom tekućinom, što nikako nije točno. Kombinacija antifriza i vode čini rashladnu tekućinu. Osnovna preporuka je da se oni koriste u omjeru 1:1, no taj omjer se može i mijenjati, ovisno o uvjetima u kakvima se nalazite.

Vozite li se uglavnom po toplijim klimatskim zonama, onda se preporučuje veća količina vode u tom omjeru. S druge pak strane, za vožnju više u hladnijim klimatskim zonama, preporučuje se veća količina auto antifriza od vode.

Kupnja antifriza u trgovinama s autoopremom

Antifriz za auto se može kupiti u brojnim trgovinama koje prodaju raznu autoopremu. Bez obzira za kojeg se proizvođača odlučite, nećete pogriješiti jer svi proizvođači moraju na tržište izbaciti proizvode koji zadovoljavaju stroge norme po pitanju kvalitete. 

Bitno je samo provjeriti koju vrstu kupujete jer postoje dvije vrste antifriza:

  • Koncentrirani
  • Razrijeđeni

Koncentrirani antifriz za auto dolazi u čistom obliku i potrebno ga je razrijediti s vodom prije nego ga ulijete u za to predviđeni spremnik. Razrijeđeni antifriz za auto već dolazi razrijeđen s vodom i možete ga odmah nakon kupnje uliti u spremnik.

Slične objave:

Off 

April 15, 2020 This post was written by Categories: Automobilizam No comments yet


Top