Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Filter krutih čestica zadaje brige vozačima

Na cestama se danas mogu uglavnom pronaći dvije vrste automobila, oni s benzinskim i oni s dizelskim motorom. Sve je više i električnih i hibridnih, ali njihova prodaja je još uvijek puno manja. Problem koji automobili predstavljaju za okoliš vezan je uz zagađenje. Automobili ispuštaju plinove putem svog ispušnog sustava, a sve veći broj automobila nikako ne ide u prilog smanjenju zagađenja.

Veći problem za okoliš oduvijek su predstavljali automobili s dizelskim motorom. Taj problem se pokušavao tijekom godina riješiti na razne načine, a najnoviji dio koji se ugrađuje u automobile s dizelskom motorom u te svrhe je DPF filter.

Opće informacije o filteru krutih čestica

DPF filter je skraćenica od engleskog naziva Diesel particulate filter, što označava filter krutih čestica. Osnovna svrha ovog filtera je zaustavljanje toksičnih čestica i plinova koji izlaze iz ispušnog sustava automobila s dizelskim motorom.

DPF filter

Iako na papiru djeluje vrlo jednostavno i trebao bi spriječiti zagađenje, mnogi vozači su se susreli s određenim problemima. DPF filter se u automobile s dizelskim motorom ugrađuje od 2009.g., iako je u neke modele ugrađen i već ranije.

Čišćenje DPF filtera i regeneracija

DPF filter ima dvije funkcije:

Nakon što se te čestice zadrže u ovom filteru, on ih se naknadno nekako mora riješiti, ali na način da to nije štetno za okoliš. To čini tako što se u njemu postižu velike temperature te se te čestice spaljuju i pretvaraju u pepeo. Taj proces spaljivanja naziva se regeneracija. Ona se u pravilu obavlja automatski, ali problem može nastati kada to nije moguće postići ili kada se regeneracija prekine.

Pri vožnji iznad 60 km/h i pri višim okretajima, regeneracija DPF filtera se obavlja automatski. Problem imaju vozači koji većinom voze po gradu. Riječ je o sporijoj vožnji tijekom koje nije moguće razviti dovoljno visoku temperaturu za regeneraciju. U tom slučaju, najčešće se pali lampica upozorenja.

Ručno regeneracija DPF filtera

Ukoliko vam se na kontrolnoj ploči pojavi lampica za ručnu regeneraciju DPF filtera, nemojte je zanemariti. Pokušajte voziti automobil u niskoj brzini, pri nešto višim okretajima motora toliko dugo dok se lampica na ugasi. Ukoliko to ne učinite, risikirate kvar DPF filtera. A njegovo čišćenje ili zamjena može biti itekako skupa.

Znate da su jeftina sjenila za auto omiljena zbog svoje jednostavnosti. To znači da se mogu vrlo jednostavno zalijepite za staklo. Više o tome možete pročitati ako slijedite linku.

Slične objave:

Off 

May 23, 2019 This post was written by Categories: Automobilizam No comments yet


Top