Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Akumulator za auto daje potrebnu električnu energiju

Akumulator za auto je jedna od ključnih komponenti svakog vozila. On osigurava električnu energiju koja je potrebna brojnim dijelovima automobila, a koja je također potrebna i prilikom pokretanja vozila, odnosno prilikom pokretanja motora. 

Iako ga mnogi često zanemaruju, automobilski akumulator je iznimno važan za ispravno funkcioniranje vozila, odnosno važan je i za njegovo pokretanje. U ovom članku ćemo istražiti sve o ovom važnom dijelu vozila, koje su različite vrste dostupne i još mnoge druge zanimljivosti.

Osnovna funkcija akumulatora za auto

Akumulator za auto se može promatrati kao električni uređaj u kojem se skladišti električna energija koja je potrebna za rad brojnih komponenti u vozilu, ali i koja je potrebna za pokretanje motora. Kada ključ okrenemo u bravi vozila, automobilski akumulator isporučuje neophodnu električnu energiju za pokretanje startera koji potom okreće motor. 

automobilski akumulator za ispravno funkcioniranje vozila
Automobilski akumulator je iznimno važan za ispravno funkcioniranje vozila.

Osim toga, ovaj dio automobila osigurava i električnu energiju za sve sustave u vozilu kojima je potrebna, uključujući svjetla, radio, klima uređaj, i mnoge druge komponente. Danas su moderni automobili nakrcani raznim takvim sustavima pa se i automobilski akumulator još brže troši.

Vrste akumulatora za auto

Postoji nekoliko različitih vrsta akumulatora za auto, a svaka od njih ima svoje prednosti i mane. Najčešće korišteni su:

  • Modeli sa olovnom kiselinom – koriste olovnu ploču i elektrolit sa sumpornom kiselinom
  • AGM modeli – zatvoreni tip i koriste stakleni materijal kako bi apsorbirali elektrolit; trajniji su i zahtijevaju manje održavanja od modela s olovnom kiselinom
  • Li-ion model – najnovija vrsta; lakši od ostalih modela i imaju veći kapacitet, ali su i skuplji

Važno je napomenuti da se ne može bilo koji model ugraditi u bilo koji model automobila već je potrebno paziti da su kompatibilni.

Jači modeli za naprednije automobile

Danas se na cestama mogu vidjeti brojni napredni automobili. Osim što su atraktivni dizajnom, u unutrašnjosti sadrže brojne novitete koji su do prije nekoliko godina bili nezamislivi. A većina tih noviteta, tj. komponenti uglavnom zahtijeva i električnu energiju za rad, a kao i kod bilo kakvih drugih modela, za to je potreban akumulator za auto. No, kod takvih novijih modela, on mora biti i nešto jači i većeg kapaciteta budući da će morati napajati puno uređaja.

Sve što trebate znati o automobilskim akumulatorima i kako rade akumulatori električnih automobila

Zato pri kupnji automobilskog akumulatora provjerite koji preporučuje proizvođač vašeg automobila te kupnju obavite prema tome. Tako ćete biti sigurni da će on besprijekorno raditi duže vrijeme i da će biti dostatan za sve električne uređaje u vozilu.

Slične objave:

Off 

November 13, 2023 This post was written by Categories: Automobilizam No comments yet


Top