Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Manastiri u Crnoj Gori

Saznajte priču manastira u Crnoj Gori

Crna Gora je država u kojoj tradicija zajedno sa vjerom igra veliku ulogu. Mnogi koji idu na hodočašća dolaze u ovu zemlju kako bi posjetili manastire koje ona ima. Svaki od manastira u Crnoj Gori ima bogatu istoriju, a evo i koji su to:

– Manastir Ostrog

Manastir Ostrog se nalazi u planini na 900 metara nadmorske visine. Zbog njegove nevjerovatne lokacije, posjetioci ne mogu povjerovati da je on napravljen od ljudske ruke jer se nalazi u stijeni i izgleda božanski. Ovaj manastir posjećuju vjernici iz cijelog svijeta, bez obzira na vjeru. Manastir je izgrađen u 17. vijeku.

Manastir Đurđevi Stupovi

– Manastir Đurđevi Stupovi

Manastir Đurđevi Stupovi se nalazi blizu Novog Pazara i izgrađen je u 12. vijeku. Od 12. vijeka manastir je 5 puta uništen i ponovo izgrađen. Osim fresaka, u manastiru se nalazi i veliki krst koji je remek djelo majstora iz 19. vijeka kao i jevanđelje srebrnih korica.

– Cetinjski manastir

Kao što i samo ime govori Cetinjski manastir se nalazi u Cetinju i izgrađen je 1484. godine. Manastir je posvećen presvetoj Bogorodici. U manastiru se nalazi i nekoliko relikvija kao što su ostaci Svetog Petra, desna ruka Jovana krstitelja, ostaci Petra Petrović Njegoša i mnoge druge.

– Manastir Svete Trojice

Manastir Svete Trojice se nalazi u Pljevlji i poznat je kao manastir u kojem su se stvarali prepisi koji se danas nalaze u svjetskim muzejima. Za vrijeme Turaka bio je glavno mjesto okupljanja pravoslavnog stanovništva. U samom manastiru se nalazi dosta stvari zbog kojih ovaj manastir svakako vrijedi posjetiti.

– Manastir Beška

Manastir Beška se nalazi na ostrvu i sastoji se od dvije crkve od kojih je jedna posvećena Bogorodici, a druga Svetom Đorđu. Kao i manastir Svete Trojice i u ovom manastiru su se stvarali prepisi.

– Manastir Piva

Manastir Piva se nalazi blizu Plužina i zbog gradnje brane na rijeci Pivi, manastir se morao premjestiti na drugo mjesto. Tako je 12. godina trajalo premještanje manastira kamen po kamen. Manastir je izvana poprilično jednostavan, ali unutra manastir ima pravo malo bogatstvo u freskama, ikonama i knjigama.

Manastiri u Crnoj Gori se mogu naći u skoro svakom gradu, a osim ovih savjetuje se i posjeta manastiru Dajbabe, Morača, Donji Brčeli kao i manastiru Bogorodice Ratačke. 

Slične objave:

Off 

June 28, 2013 This post was written by Categories: Crna gora turizam Tagged with:
No comments yet


Top