Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Saznajte sve što vas zanima o domenama

U digitalnom dobu u kojem danas živimo, internet je mnogima postao nepresušan izvor informacija, komunikacije i poslovanja. Zbog toga je pristupanje web stranicama postalo gotovo svakodnevna rutina za milijarde ljudi diljem svijeta. No, mnogi zapravo ne znaju kako funkcionira sustav internetskog adresiranja. 

Glavna komponenta tog sustava je domena, a u ovom članku saznat ćete što je domena, za što se točno koristi i kakve sve vrste postoje.

Osim što je važno da znate što je domena, važno je da znate i od čega se ona sastoji.

Saznajte što je domena

Ako ste relativno novi korisnik interneta, vjerojatno ne znate odgovor na pitanje što je domena na internetu. A možda ste čuli za nju, ali pod nekim drugim nazivom, primjerice neki je nazivaju i internetska adresa. Ipak, ona je zapravo mnogo više od toga. 

Domena je adresa koja omogućuje pristup web stranicama, aplikacijama i drugim sadržajima na internetu. Uz odgovor na pitanje što je domena treba postaviti i pitanje što je IP adresa. Naime, svaka domena ima jedinstvenu IP adresu koja je povezana s određenim serverom na kojem se nalazi sadržaj povezan s tom domenom.

Naziv i ekstenzija domena

Osim što je važno da znate što je domena, važno je da znate i od čega se ona sastoji. Važna je znati da ona prati hijerarhijski sustav nazvan DNS (Domain Name System). A kada je riječ o njenim dijelovima, onda su tu:

  • Naziv
  • Točka
  • Ekstenzija

Naziv je uglavnom proizvoljan i korisnik ga može sam odabrati. Nakon tog naziva slijedi točka, a nakon točke ekstenzija prema kojoj se može odrediti vrsta domene. Domene tako mogu biti:

  • Globalne
  • Nacionalne

Svaka ima svoje prednosti i mane i svatko mora odlučiti koja mu najviše odgovara.

Prikazivanje web stranica na internetu

Sada kada ste naučili što je domena, važno je razumjeti kako one funkcioniraju na internetu, odnosno što se događa u pozadini. Kada korisnik upiše naziv domene i ekstenziju u svoj web preglednik, preglednik koristi DNS sustav da bi pronašao odgovarajuću IP adresu povezanu s tom domenom. 

DNS sustav možemo promatrati kao telefonski imenik interneta, te ga on pretražuje kako bi pronašao IP adresu povezanu s traženom domenom. Kada se pronađe odgovarajuća IP adresa, preglednik zatim uspostavlja vezu s odgovarajućim serverom i prikazuje sadržaj koji je povezan s tom domenom, odnosno prikazuje web stranice koje se iza nje nalaze. Zbog toga je važno da web stranice budu smještene na nekom serveru te da budu povezane s nekom domenom.

Slične objave:

Off 

September 5, 2023 This post was written by Categories: Internet i tehnologija No comments yet


Top