Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Provjera domene prije registracije

Domena predstavlja identifikaciju na Internetu. Isto kao što svaka trgovina i e-trgovina ima svoje ime, kao što svaka tvrtka ima svoje ime, slična situacija je i na Internetu. Kako biste mogli pronaći određenu stranicu, potrebno je da u svoj preglednik upišete njezin naziv.

Sama domena se sastoji od naziva i ekstenzije, između kojih se nalazi točka. Po ekstenziji se može odmah odrediti radi li se o globalnoj ili nacionalnoj domeni. A kako biste domenu registrirali, bitno je da je ona slobodna. Stoga je provjera domene prvi korak prije same registracije.

Samo jedna unikatna domena

Ono po čemu su domene karakteristične je činjenica da mogu postojati samo dvije potpuno iste domene. Pod time se misli na potpuno identične domene, istog naziva i iste ekstenzije. Upravo zbog toga se radi provjera domene, kako biste saznali možete li uopće registrirati željenu domenu.

No, čak i ako ste provjerom saznali da je domena zauzeta, možda se možete odlučiti za neku drugu ekstenziju. Primjerice, com domena je najpoznatija i danas je zauzeto jako mnogo com domena. Ako provjera domene pokazuje da je vaša željena com domena zauzeta, možda se možete odlučiti za neku drugu slobodnu ekstenziju, primjerice net.

Sustav će vam ponuditi alternative

Ovisno za koji sustav, odnosno servis se odlučili kada se radi provjera domene, dobit ćete određeni broj alternativnih prijedloga, ukoliko je željena domena zauzeta. Ti prijedlozi će se u prvom redu odnositi na promjenu ekstenzije. Danas je dostupno jako mnogo ekstenzija za odabir i svakako možete pronaći dobru alternativu.

Naravno, sustav će vam ponuditi i potpuno drugačiji naziv domene koji je slobodan. Na temelju tih prijedloga možda dobijete neku ideju koja domena vam odgovara i koju biste željeli registrirati. Ukoliko vam ne odgovara niti jedna od ponuđenih, možete nastaviti s provjeravanjem novih ideja.

Postoje razni servisi kojima je provjera domene glavni dio usluga koje pružaju, no tu usluge možete koristiti i od tvrtke koju ćete koristiti za registraciju. Naime, bez obzira za koju tvrtku se odlučili, prije unošenja bilo kakvih osobnih podataka i drugih podataka bit će potrebno da unesete naziv domene kako bi se izvršila provjera domene. Tek kada je taj korak uspješno riješen, moći ćete nastaviti s registracijom.

Slične objave:

Off 

March 12, 2019 This post was written by Categories: Internet i tehnologija No comments yet


Top