Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Provjerite je li domena slobodna

Postupak zakupa određene domene naziva se registracija. Nakon što uspješno obavite taj postupak, na korištenje dobivate određenu kombinaciju naziva i ekstenzije, što onda možete povezati sa svojim web stranicama. To znači da kada netko upiše baš tu kombinaciju naziva i ekstenzije u svoj internetski preglednik, otvorit će mu se vaše web stranice.

Važno je napomenuti da može postojati samo jedna potpuno ista internetska adresa, odnosna jedna kombinacija naziva i ekstenzije. Zato se prije registracije uvijek obavlja provjera domene na internetu kako bi se utvrdilo je li željena kombinacija slobodna.

Moguće opcije provjere domene

Kada se pokrene provjera domene na internetu, možete dobiti dva rezultata vezano uz željenu kombinaciju naziva i ekstenzije:

  • Nitko prije vas nije registrirao tu kombinaciju i možete nastaviti s registracijom
  • Željena kombinacija je zauzeta i morate napraviti neku izmjenu

Prva opcija je jasna, a kada vam se dogodi druga opcija, tada možete promijeniti naziv, ekstenziju ili oboje. Ako ste se već ranije odlučili za neki naziv, onda je svakako najjednostavnija opcija promijeniti ekstenziju. 

Tvrtke koje nude informatičke usluge

Danas možete pronaći brojne tvrtke koje nude razne informatičke usluge kao što su registracija domene, hosting web stranica, ugovaranje certifikata za sigurnost i drugo. Kada odaberete registraciju, prvi korak je upravo internetska provjera domene jer kao što je ranije navedeno, ne mogu postojati dvije potpuno iste. Zato se prvo mora provjeriti je li netko već prije vas registrirao određenu kombinaciju.

Registrirajte vlastitu domenu za svoju internetnu stranicu.

Bez obzira odlučite li se za domaću ili stranu informatičku tvrtku, postupak je uvijek isti, kao i konačan rezultat.

Koraci u provjeravanju domene

Provjera domene na internetu je zapravo vrlo jednostavan proces i temelji se na sljedećim koracima:

  1. Unos željene kombinacije naziva i ekstenzije (npr. tvrtka.com)
  2. Sustav provjerava je li ta kombinacija slobodna
  3. Ako nije slobodna, morate napraviti određene promjene
  4. Ako je slobodna, možete nastaviti s postupkom registracije domene

Kao što je navedeno ranije, ako morate napraviti neku izmjenu, najlakše je promijeniti ekstenziju. Naime, mnogi se odlučuju za globalne ekstenzije, kao što je .COM ekstenzija, a na njoj su zbog popularnosti već odavno mnogi nazivi zauzeti. Odlučite li se za neku drugu, npr. za .INFO, .NET ili sličnu ekstenziju, vjerojatno nećete imati problema s nastavkom registracije domene.

provjera domene
Provjerom domene potražite onu slobodnu. Provjera domene na internetu je zapravo vrlo jednostavan proces.

Imate li bilo kakvih problema s navedenim koracima, uvijek se možete obratiti tvrtki putem koje obavljate taj postupak za dodatnu pomoć.

Slične objave:

Off 

September 12, 2022 This post was written by Categories: Internet i tehnologija No comments yet


Top