Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Sve veća zainteresiranost za Carnet domene

Pogledate li danas web stranice na internetu, osim samog naziva, brzo ćete primijetiti i njihove ekstenzije. Po njima se lako može zaključiti je li riječ o globalnim ili nacionalnim domenama. Ove druge povezane su uz neku državu i lako je ih prepoznati po kratici te države. Primjerice, za Hrvatsku je to .HR domena i slično.

One su odlične ako su vaše web stranice prilagođene za domaće tržište jer ćete se na taj način moći bolje rangirati na popularnim tražilicama. Mnogi ih nazivaju i Carnet domene, a u nastavku pročitajte više o tome.

Pogledate li danas web stranice na internetu, osim samog naziva, brzo ćete primijetiti i njihove ekstenzije.

Carnet kao krovna organizacija u Hrvatskoj

U svakoj zemlji postoji jedna organizacija koja je zadužena za upravljanje nacionalnom domenom. U Hrvatskoj je ta organizacija Carnet pa ih zato mnogi i nazivaju Carnet domene. Carnet je Hrvatska akademska i istraživačka mreža i od samih početaka je povezana s informatičkom softverskom i hardverskom infrastrukturom u Hrvatskoj pa i ne čudi što je upravo ova organizacija dobila tu privilegiju.

Iako su oni krovna organizacija, Carnet domene zapravo možete registrirati putem ovlaštenih registara koji nudu tu uslugu.

VrsteCarnet domena

Danas možete odabrati dvije vrste Carnet domena:

  • Besplatne
  • Naplatne

Iako će možda netko odmah pomisliti kako je najbolja opcija besplatna, odnosno zašto bi plaćao nešto što ne mora, postoje razlike u njihovoj registraciji. Besplatnu Carnet domenu nije moguće registrirati potpuno bez određenih restrikcija, već postoje određena pravila kojih se treba pridržavati prilikom odabira naziva. Također je dostupna samo jedna po korisniku. 

S druge pak strane, odlučite li se za naplatne Carnet domene, nećete imati gotovo nikakva ograničenja prilikom odabira naziva, a također ćete moći i registrirati koliko god takvih domena želite.

Registracija putem informatičkih tvrtki

Želite li registrirati neku naplatnu Carnet domenu, to možete napraviti putem različitih informatičkih tvrtki koje nude tu uslugu. U Hrvatskoj djeluje više takvih tvrtki i cijeli taj postupak možete brzo i jednostavno obaviti putem interneta. Morate ćete odabrati željeni naziv, a ako ste se odlučili za .HR domenu, potrebno je da ta kombinacija već nije zauzeta.

Naime, ne mogu postojati dvije potpuno iste registrirane domene, koje se sastoje od istog naziva i iste ekstenzije. Ako vi ipak želite zadržati određeni naziv, a isti taj naziv s .HR ekstenzijom je već zauzet, jedino što možete napraviti jest da se odlučite za neku globalnu ekstenziju.

Slične objave:

Off 

March 15, 2022 This post was written by Categories: Internet i tehnologija No comments yet


Top