Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Razne vrste domena za sve potrebe

Nove web stranice se iz dana u dan pojavljuju na internetu. Neke od njih tvrtke koriste kako bi se predstavile na internetu, neke služe za zabavu itd. Bez obzira tko stoji iza njih i koja im je svrha, jedno im je zajedničko, a to je da se svaka skriva iza određene domene. A ona se sastoji od tri dijela:

  • Naziva
  • Točke
  • Ekstenzije 

Točka se nalazi između naziva i ekstenzije i njih sami birate. Proces dolaska do određene domene sastoji se od provjere i registracije domene.

Provjera domena

Provjera domena je postupak u kojem upisujete željeni naziv i ekstenziju domene te će sustav provjeriti je li ona slobodna. Pod time se misli da nitko prije vas nije registrirao potpuno isto takvu, odnosnu neku koja ima baš potpuno isti naziv i ekstenziju. Razlog za tu provjeru je taj što može biti registrirana samo jedna potpuno ista. Ako ju je netko već prije vas registrirao, imate tri mogućnosti:

  • Promijeniti naziv
  • Promijeniti ekstenziju
  • Odlučiti se za neki totalno drugačiji naziv i ekstenziju

Većina se ipak odlučuje promijeniti ekstenziju i primjerice umjesto ekstenzije com će odabrati ekstenziju net ili nešto slično.

Registracija domena

Registracija domena je postupak u kojem ćete željenu domenu dobiti na korištenje na određeno vremensko razdoblje. Uglavnom je riječ o razdoblju od godinu dana, a nakon toga ju je potrebno ponovo registrirati. Ako to zaboravite napraviti, vaša domena će postati slobodna i netko drugi će je moći registrirati. 

Registracija domena
Registracija domena je postupak u kojem ćete željenu domenu dobiti na korištenje na određeno vremensko razdoblje.

Također, postupak registracije možete obaviti putem brojnih ovlaštenih registara, odnosno tvrtki koje vrše usluge registracije. Možete se odlučiti za domaće tvrtke, ali i za one strane, jer će krajnji rezultat biti isti.

Hrvatski internetski prostor

Imate li web stranice koje su namijenjene hrvatskom tržištu, najbolja opcija je da se odlučite za hrvatsku nacionalnu domenu. Mnogi je još nazivaju i Carnet domena zbog organizacije koja je zadužena za njezino upravljanje. Ona je prepoznatljiva po ekstenziji hr te će potencijalni posjetitelji i prije nego posjete vašu stranicu zbog te ekstenzije prepostaviti da je riječ o domaćoj stranici.

Možete se odlučiti za dvije vrste:

  • Besplatna
  • Naplatna

Besplatna Carnet domena ima određena pravila oko odabira naziva kojih se morate pridržavati, dok naplatna Carnet domena nema nekih posebnih ograničenja. Mnogi se zato radije odlučuju upravo za naplatnu varijantu kako bi izbjegli moguće probleme tijekom registracije. 

Slične objave:

Off 

September 15, 2020 This post was written by Categories: Internet i tehnologija No comments yet


Top