Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Slovenska nacionalna domena za razne namjene

Imate li neki svoj posao, bilo da je riječ o nekoj tvrtki, obrtu ili nečem sličnom, vjerojatno vam je glavna preokupacija dovođenje što više novih kupaca. Bez obzira koliko je dobar vaš proizvod ili usluga koju nudite, bez kupaca vam to neće biti od koristi. Mnogi još uvijek koriste stare metode dovođenja kupaca, kao što su razni oglasi, reklame u novinama, na televiziji i slično. 

Nešto mlađa populacija svjesna je snage internetskog oglašavanja i važnosti predstavljanja putem vlastitih web stranica. Poslujete li u Sloveniji, najbolji način da pronađete mnoštvo novih kupaca je izrada web stranice koja ima si domenu.

Općenito o slovenskoj nacionalnoj domeni

Svaka država ima svoju nacionalnu domenu koja se prepoznaje po kratici koja je od samog naziva odvojena točkom. Tako je .SI slovenska nacionalna domena. Primjeri još nekih iz drugih država su hr, rs, de itd. 

Gledamo li kroz povijest, prva domena.si može se smatrati ki.si koja je registrirana 1991.g. No, prvo je registrirana kao ki.yu, zbog toga što je tada još bila dio yu internetskog područja. Godinu dana kasnije, 1992.g., nakon gašenja yu područja, prebačena je na si domenu.

Nekadašnja stroga pravila registracije domene

Od početka korištenja domene .si, od 1992.g. pa sve do 2005.g. vrijedila su vrlo stroga pravila za njezinu registraciju. Upravo zbog toga, u tom periodu je bio vrlo mali rast novih registracija jer su se mnogi radije odlučili za druge vrste koje su mogli puno lakše registrirati, primjerice one s com ekstenzijom. 

U tom periodu samo jedna pravna osoba mogla je registrirati jednu domenu si. Također, naziv je morao biti identičan nazivu tvrtke ili zaštitnom znaku onoga tko ju je želio registrirati i registracija je bila besplatna i na neodređeno vrijeme.

Nova pravila za registraciju slovenske nacionalne domene

U travnju 2005.g. donesena su nova pravila vezana uz registraciju slovenske nacionalne domene, zbog čega je drastično porastao broj novih registracija. Izmjene su pravnim osobama donijele mogućnost registracije do čak 20 si domena, naziv je mogao biti proizvoljan, a uvedena je i naplata.

Najveći pomak se dogodio 2008.g. kada je ona postala dostupna i fizičkim osobama, ali i strancima. Također, potpuno je uklonjeno ograničenje o broju koje jedan korisnik može registrirati i dodano je maksimalno razdoblje registracije od 5 godina.

Slične objave:

Off 

September 3, 2019 This post was written by Categories: Internet i tehnologija No comments yet


Top