Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Odaberite prikladan naziv domene

Domene na internetu predstavljaju određenu adresu. Isto kao što neka tvrtka ima svoju adresu u stvarnom svijetu, odnosno nalazi se iza neke kućne adrese, tako može imati i svoju adresu u virtualnom svijetu, smještenu iza neke domene. Zato je vrlo bitno da je naziv lako pamtljiv, a ujedno i da se iz njega da zaključiti što se iza njega skriva.

Iako se to možda čini kao vrlo jednostavan posao, u praksi i nije tako. Čak i ako nađete neki odličan naziv domene, to još uvijek ne znači da ćete ga moći i koristiti.

Provjera i registracija domene

Kako biste došli do svoje internetske domene, morate uspješno proći dva koraka:

  • Provjeru 
  • Registraciju

Provjera domena predstavlja usporedbu njezinog naziva i ekstenzije s onima koje su već drugi korisnici registrirali. Ako već postoji potpuno ista domena, odnosno ona s potpuno istim nazivom i ekstenzijom, nećete moći nastaviti. U tom slučaju, morate izmijeniti ili naziv ili ekstenziju. A možete i oboje.

Provjera domena predstavlja usporedbu njezinog naziva i ekstenzije s onima koje su već drugi korisnici registrirali.

Tek kada je provjera uspješno napravljena, možete nastaviti na registraciju domene. To je postupak u kojem ćete željeni naziv i ekstenziju domene dobiti na korištenje na određeni vremenski period. Nakon isteka tog perioda, bit će potrebno da je obnovite jer u suprotnom, netko drugi je može registrirati.

Nacionalna domena

Ako se vaša tvrtka bazira na domaće tržište, onda je dobra ideja odlučiti se za nacionalne domene. To su one čija ekstenzija predstavlja kraticu te države. Primjerice, hrvatska nacionalna domena ima ekstenziju hr. Zbog te ekstenzije, korisnik može odmah pretpostaviti da se iza određenog naziva skriva nešto iz te države. 

Čitajte i sljedeći članak: Modernizirajte svoj marketing

Upravo zbog mogućnosti određivanja ciljane skupine, oglašavanje na Facebooku je izvrsno za marketing svake tvrtke.

Isto tako, prilikom registracije hrvatske nacionalne domene, možete odabrati između dvije opcije:

  • Naplatne 
  • Besplatne

Svaka ima svoje posebnosti pa prije nego se odlučite za jednu, provjerite što vam koja nudi. Nacionalnom domenom u Hrvatskoj upravlja organizacija Carnet pa ih mnogi zato nazivaju i Carnet domene. 

Registracija domene putem domaće ili strane tvrtke

Samo ugovaranje registracije domene možete obaviti putem domaće, ali i putem strane tvrtke. Konačan rezultat će na kraju biti isti, no i jedna i druga opcija ima svoje prednosti. Primjerice, ako ne govorite dobro strane jezike, onda se bolje odlučiti za domaću tvrtku jer ćete cijeli postupak lako obaviti na jeziku kojeg dobro razumijete.

S druge strane, strane tvrtke vam u određenim situacijama mogu ponuditi i nešto nižu cijenu pa je na svakome da odluči koja opcija mu je najprihvatljivija.

Slične objave:

Off 

July 31, 2020 This post was written by Categories: Internet i tehnologija No comments yet


Top