Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Provjera registracije domene na internetu

Glavna stvar koja vam je potrebna da vaša web stranica bude dostupna na internetu je domena, koja je svojevrsna adresa web stranice. Kao i uživo, tako i na internetu, svaka web stranica ima unikatnu adresu, a zbog toga je potrebna provjera registracije domene koja će vam ukazati na slobodne ekstenzije za određeni naziv. 

Kroz nastavak teksta upoznati ćemo vas s nekim općim pojmovima vezanim uz web stranice, poput:

  • Internet domene
  • Web hostinga
  • SSL certifikata

Što su internet domene?

Već u uvodu smo napisali da su domene adrese web stranica i jedina njihova uloga je da posjetitelja spoje sa serverom (web hostingom) na kojem se nalazi stranica. Domene se ne razlikuju po nikakvim tehničkim stvarima, već jedina stvar koja ih razlikuje je njihovo ime. Tome služi provjera registracije domene na internetu, jer će vam ona prikazati koje su domene slobodne, a koje su već registrirane, tj. zauzete.

Domene se ne razlikuju po nikakvim tehničkim stvarima, već jedina stvar koja ih razlikuje je njihovo ime.

Web hosting i SSL certifikat

Obavezna stvar koja je potrebna za kreiranje web stranice je web hosting. To je server sa stalnom povezanošću s internetom, koji pohranjuje podatke s vaše web stranice. O kvaliteti web hostinga ovisi:

  • koliko će stranica moći primiti posjetitelja
  • hoće li biti dostupna 24/7
  • koliko će se brzo učitavati
  • a morate obratiti pozornost i na prostor za pohranu stranice o kojem ovisi koliko sadržaja možete postaviti na nju

SSL certifikat s druge strane služi za sigurnost posjetitelja na vašoj web stranici i on je glavni zadužen za nemogućnost krađe podataka od vaših korisnika. On će pomoći da stranica stekne veći autoritet na internetu i da vaši posjetitelji budu sigurni.

Ekstenzije domene

Danas postoji veoma velik broj ekstenzija, no nije jednako koju ekstenziju odaberete. Glavna razlika je u autoritetu domene, pa tako razlikujemo glavne domene: .com, .net ili npr. .hr domene za stranice namijenjene Hrvatskoj. Druge, manje poznate domene, poput: .xyz, .tk i sličnih imaju puno manje autoriteta na internetu i osim što ih ljudi teže pamte (i manje posjećuju), Google i ostale tražilice će ih slabije rangirati.

Odabir naziva i registracija domene

Odabir naziva domene je najteži korak, jer on predstavlja ime web stranice i nije poželjno da se mijenja. Kod odabira naziva pomoći će vam internet provjera registracije domene, koja će vam automatski prikazati je li željena domena slobodna ili nije. Jednom kada ste pronašli slobodnu domenu, registracija domene je sljedeći korak. Jednostavno izvršite narudžbu domene i nakon što uplatite novčanu protuvrijednost za njenu registraciju, usmjerite je ka web hostingu. Nakon toga ostalo je da kreirate stranicu i napunite je sadržajem te možete krenuti s radom!

Slične objave:

Off 

July 22, 2020 This post was written by Categories: Internet i tehnologija No comments yet


Top