Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Provjerom domene potražite onu slobodnu

Kako biste svoje web stranice mogli postaviti na internet, morate ih negdje smjestiti, ali i morate registrirati neku domenu i povezati ih. Smještaj možete dobiti na nekom serveru za što vam treba usluga hostinga web stranica. Postoje različite vrste i na svakome je da odaberu onu najprikladniju. Taj dio uglavnom nije kompliciran.

Veći problem je registracija domene jer je potrebno da odaberete neku koja se sastoji od naziva i ekstenzije koje nisu ranije već registrirane. Iako se to možda na prvi pogled čini jednostavno, ponekad može doći do problema, pogotovo ako se radi o .com ekstenziji. Zato je provjera domene uvijek prvi korak prije registracije.

Problem registriranja domena

Kao što je već ranije navedeno, provjera domene na internetu se radi kako bi se utvrdilo je li već netko prije vas registrirao točno određeni naziv i ekstenziju. Najpopularnija ekstenzija je svakako .com i brojni nazivi s tom ekstenzijom su već odavno zauzeti i nedostupni. Zato, postoji mogućnost da ćete i vi imati problema s time. 

Provjera domene na internetu
Provjera domene na internetu se radi kako bi se utvrdilo je li već netko prije vas registrirao točno određeni naziv i ekstenziju.

Zbog toga, kada se odlučite za neku informatičku tvrtku i zatražite registraciju domene, prvi korak će biti internetska provjera domene.

Postupak provjere domene

Provjera domene na internetu je zapravo vrlo jednostavan postupak koji je više-manje isti kod svake tvrtke. Odvije se u nekoliko koraka:

  • Unos željenog naziva domene
  • Unos ekstenzije
  • Provjera je li ta kombinacija slobodna
  • Ako je željena kombinacija slobodna, možete nastaviti s postupkom registracije
  • Ako željena kombinacija nije slobodna, morat ćete napraviti određene promjene

Ako je potrebno napraviti neku promjenu, najjednostavnije će biti da promijenite ekstenziju, odnosno da se odlučite za neku drugu koja nije toliko popularna i ostavite željeni naziv.

Što ako baš želite određenu kombinaciju naziva i ekstenzije

Ako vam je baš potrebna određena kombinacija naziva i ekstenzije, a provjera domene je pokazala da željena kombinacija nije slobodna, odnosno da ju je već netko drugi registrirao, tada možete pokušati stupiti u kontakt s vlasnikom te domene. Ako nakon što upišete naziv i ekstenziju te web stranice vidite da je prazna, tj. da nema ništa na njoj, postoji mogućnost da ćete s vlasnikom uspjeti dogovoriti prodaju.

Kako dobiti naziv domene koji je već zauzet

Naravno, imajte na umu da je riječ o dobroj volji vlasnika hoće li vam je prodati, a čak i ako se odluči na to, zasigurno će biti riječ o puno većoj cijeni nego što bi bila cijena da ste je mogli normalno registrirati.

Slične objave:

Off 

March 17, 2023 This post was written by Categories: Internet i tehnologija No comments yet


Top