Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

SSL certifikati će stvoriti povjerenje kod korisnika

SSL certifikati su ključni za sigurnost na internetu, osiguravajući sigurno prenošenje podataka između korisnika i web stranica. Sama činjenica da ih neka web stranica posjeduje će stvoriti određeno povjerenje korisnika što je iznimno važno.

Oni pružaju enkripciju koja štiti osjetljive informacije kao što su lozinke, brojevi kreditnih kartica i osobni podaci od presretanja hakera i moguće zloupotrebe. U ovom članku istražit ćemo više detalja o njima, kako funkcioniraju te zašto su važni za poslovanje i korisnike.

SSL certifikati u praksi

SSL certifikati na internetu su digitalni certifikati koji potrđuju „identitet“ web stranice i omogućuju šifriranu vezu. Oni rade koristeći protokol SSL ili njegovu moderniju verziju, TLS (Transport Layer Security). Kada posjetite web stranicu koja posjeduje SSL certifikat, vaša veza postaje sigurna jer se svi podaci koji se šalju između vašeg preglednika i web poslužitelja šifriraju. 

To se prepoznaje po:

  • Oznaci “https://” na početku URL-a
  • Ikoni lokota u adresnoj traci

Postoje različite vrste internetskih SSL certifikata, uključujući domenske (DV), organizacijske (OV) i one proširene validacije (EV), koje pružaju različite razine sigurnosti i povjerenja.

Kako funkcioniraju SSL certifikati

SSL certifikati funkcioniraju kroz proces poznat kao SSL handshake, koji uključuje nekoliko koraka. Prvo, kada korisnik pokuša pristupiti sigurnoj web stranici, njegov preglednik traži SSL certifikat od poslužitelja. Poslužitelj šalje kopiju certifikata, koju preglednik provjerava koristeći javni ključ. Ako je certifikat valjan i pouzdan, preglednik generira simetrični ključ za šifriranje podataka i šalje ga poslužitelju, koji ga dešifrira privatnim ključem. 

SSL cerifikati osiguravaju da svi podaci ostaju nečitljivi
SSL cerifikati funkcioniraju tako da osiguravaju da svi podaci koji se prenose između korisnika i web stranica ili između dva sustava ostaju nečitljivi. Koriste algoritme šifriranja za kodiranje podataka u prijenosu, što sprječava hakere da ih pročitaju dok se šalju preko veze.

Nakon tog postupka, sva komunikacija između preglednika i poslužitelja je šifrirana, čime se osigurava sigurnost podataka. Ovaj proces se odvija u sekundi, pružajući korisnicima sigurno iskustvo te su zato internetski SSL certifikati odlično rješenje, posebno za one koji planiraju otvaranje web trgovine.

Važnost internetske sigurnosti

SSL certifikati su vrlo važni za online sigurnost i stvaranje povjerenja korisnika. Prvo, osiguravaju da su podaci korisnika zaštićeni od hakera, što je posebno važno za web trgovine i web stranice koje obrađuju osjetljive informacije. Drugo, SSL certifikati poboljšavaju SEO (optimizaciju za tražilice), jer Google daje prednost sigurnim web stranicama u svojim rezultatima pretraživanja. 

Saznajte što su SSL certifikati, sadržaj SSL certifikata, što je SSL (secure sockets layer), što je TLS (transport layer security) i kako pregledati sadržaj SSL certifikata s openssl-om.

Treće, povećavaju povjerenje korisnika, jer posjetitelji prepoznaju sigurnosne oznake poput ikone lokota i oznake “https://”, što ih potiče na kupovinu ili dijeljenje osobnih podataka. Bez SSL certifikata, web stranice riskiraju gubitak povjerenja korisnika i potencijalne kazne od strane tražilica.

Slične objave:

Off 

May 23, 2024 This post was written by Categories: Internet i tehnologija No comments yet


Top