Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Domena je naziv internetske stranice

Na internetu danas postoji ogroman broj različitih internetskih stranica. Neke su osobne prirode, odnosno riječ je stranicama koje su postavili razni korisnici i kojima drugim korisnicima pokušavaju prikazati dio sebe. Često je riječ o raznim hobijima, stranicama s opisima putovanja i sl. S druge strane, može se pronaći i vrlo veliki broj poslovnih stranica.

Danas gotovo da klasične tvrtke ne mogu uspjeti ako nemaju i svoje digitalne varijante na internetu, odnosno internetske stranice kojima će se također predstaviti. A što je zajedničko svim tim stranicama, bilo onim osobnim ili poslovnim? Sve se kriju iza nekog naziva, odnosno domene.

Što je zapravo domena

Iako su mnogi korisnici interneta jako mnogo čuli za taj pojam, vjerojatno još ima i onih koji neće znati konkretan odgovor na pitanje što je domena. A nju se može vrlo jednostavno usporediti s klasičnom poštom. Kako bi vam netko poslao pismo, razglednicu, čestitku ili nešto treće, potrebna mu je vaša adresa.

A kada bi ta ista osoba željela potražiti vaše internetske stranice, morala bi znati njen naziv, odnosno njezinu adresu. A upravo domena predstavlja tu adresu. Kada ona ne bi postojala, korisnici bi morali pamtiti dugačak skup brojeva u obliku IP adrese kako bi došli do neke internetske stranice.

Dijelovi domene

Odgovor na pitanje što je domena ne bi bio dovoljno precizan ukoliko se ne bi objasnili dijelovi domene. A riječ je o dva dijela, koji su međusobno razdvojeni točkom:

  1. Osnovni naziv – ovo je ono što vidite s lijeve strane točke i riječ je o samom nazivu internetske stranice. Svi se trude uloviti zanimljiv, a ujedno i jednostavan naziv kako bi ga ostali korisnici lakše zapamtili.
  2. Ekstenzija – riječ je o drugom dijelu domene, odnosno o onome što se nalazi s desne strane točke. Riječ je o kraticama poput com, net, hr i ostale. A upravo na temelju njih se može znati o kakvoj vrsti domene je riječ. Vidite li oznaku zemlje, onda znate da je riječ o nacionalnoj domeni. Sve ostale ekstenzije su uglavnom široko dostupne i na korisniku je da odabere onu najprikladniju.

Stoga, odaberite zanimljivu domenu i predstavite se novim korisnicima koji će uvijek prvo pretraživati internet u potrazi za proizvodima, uslugama i inofrmacijama.

Naučite se još kako se izvodi kloniranje diska i zašto bi to mogli trebati.

Slične objave:

Off 

April 15, 2019 This post was written by Categories: Internet i tehnologija No comments yet


Top