Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

DNS sustav olakšao je korištenje interneta

Mnogi korisnici koji koriste internet tek nekoliko godina vjerojatno nisu niti svjesni kakvih je sve problema bilo u samim počecima. Korištenje interneta danas je mnogima dio svakodnevnice i ne razmišljaju previše o tome što se sve krije iza u pozadini. Oni jednostavno otvore svoj internetski preglednik, unesu željenu web adresu i već za koju sekundu se pred njima otvara web stranica.

No, kako bi to sve moglo tako jednostavno funkcionirati, brine se poseban internetski sustav, odnosno DNS sustav. Nastavite čitati kako biste saznali više o tome što je DNS, kako radi i kako nam pomaže u svakodnevnom radu.

Osnovno o DNS sustavu

Odgovor na pitanje što je DNS sustav vezan je uz IP adrese. Riječ je o adresama koje predstavljaju određenu domenu, dolaze u obliku 4 broja koji su odvojeni točkom. Nakon što se u internetski preglednik upiše naziv neke domene, u pozadini se taj naziv pretvara u IP adresu. DNS sustav ima zadaću spajanja tih IP adresa s nazivom domena. 

Upravo zbog toga što radi u pozadini i korisnicima je zapravo nevidljiv, mnogi ne znaju puno o njemu niti znaju više o njegovoj važnosti. Kada on ne bi postojao, morali bismo pamtiti i upisivati IP adrese kako bismo otvorili neku internetsku stranicu što bi znatno usporilo rad.

Promjena IP adresa

Ono po čemu se IP adrese razlikuju od samih naziva domena je činjenica da su one promjenjive. Još jedan odgovor na pitanje što je DNS se krije u tome da on uvijek povezuju naziv domene koji je nepromjenjiv s IP adresom koje je promjenjiva. To znači da ćete vi uvijek u svoj preglednik upisati npr. www.tvrtka.com, a internetski DNS sustav će ga spojiti s pripadajućom IP adresom i prikazati željenu web stranicu.

Krovna organizacija za upravljanje domenama i IP adresama

Kako bi se strogo poštovali svi internetski protokoli i hijerarhija, postoje pravila kojih se korisnici moraju pridržavati. A kako bi sve teklo bez ikakvih problema, sustavom nadgleda i njime upravlja organizacija ICAAN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Riječ je o organizaciji koja ja zadužena za potpunu koordinaciju semenata IP adresa i samih naziva domena. 

Isto tako, u svakoj državi postoje određene organizacije koje su zadužene za upravljanje nacionalnim domenama kako bi globalni DNS sustav mogao normalno funkcionirati. U Hrvatskoj je ta organizacija Carnet pa mnogi hrvatske nacionalne domene nazivaju i Carnet domenama.

Slične objave:

Off 

November 24, 2021 This post was written by Categories: Internet i tehnologija No comments yet


Top