Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Upoznajte Podgoricu

Srce Crne Gore

Podgorica je glavni grad Crne Gore. Broj stanovnika prema zadnjem popisu je iznosio oko 150 000 ljudi, to je mali grad koji pruža mogućnost skijanja i pješačenja i ujedno odmaranja na plaži koja je udaljena samo 50km. Crna Gora graniči sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Srbijom i Albanijom i ima izlaz na Jadransko more. Iako je većina građevina u gradu nova, grad je multikulturalan i jako zanimljiv.

U ovom dijelu Balkana, Podgorica je jedno od najstarijih naseljenih mjesta. Ime Podgorica se pojavljuje 1326. godine u arhivima Kotora, primorskog grada u Crnoj Gori. Podgorica je bila grad sa jakom ekonomijom i uvijek puna putnika i trgovaca, a Turci su izgradili tvrđavu koja je služila kao odbrana od drugih plemena. 1864. godine Podgorica je dobila titulu grada, a 1878. godine je integrisana Crnoj Gori. Bez Turske okupacije i u sklopu Crne Gore grad se razvio jako brzo. Iako je u Prvom svjetskom ratu bila okupirana od strane Austrougara, poslije rata se pridružila Srbiji i postala dio Kraljevine Jugoslavije. Tokom Drugog svjetskog rata bombardovana je nekoliko puta. 19. decembra 1994. godine je oslobođena i preimenovana u Titograd, da bi 1992. godine opet vratili ime Podgorica. Maja 2006. godine Crna Gora je postala nezavisna, a Podgorica je proglašena za glavni grad.

Pogled na Podgoricu

U Podgorici, koja se još uvijek gradi, postoji nekoliko mjesta koja su značajna da se obiđu. Narodno pozorište, Prirodnjački muzej, Trg republike i poneke crkve i džamije. Većina spomenika je uništena u toku rata, ali dalje od grada postoje mjesta koja se savjetuje da se posjete i koja su ostala nedirnuta u toku rata.

Podgorica ima svoj aerodrom, pa se do nje uvijek može doći avionom. Takođe se može doći i vozom, koji ima skoro svaki dan iz Beograda, dolazak automobilom je preporučljiv zbog predivne prirode kroz koju se prolazi u toku dolaska. Upoznajte Podgoricu još danas.

Slične objave:

Off 

February 23, 2013 This post was written by Categories: Crna gora turizam Tagged with:
No comments yet


Top