Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Istorija Budve

Crnogorska ljepotica sa bogatom istorijom

Prvi znaci antičkog svijeta u Budvi su pronađeni tokom postavljanja temelja za hotel Avala. Ostaci grčkog i rimskog doba, i nekropole su slučajno pronađene u prekrasnoj Budvi, a većina iskopina datira iz perioda od 1952. godine do 1982. Za sada je otkriveno 450 grobnica u dva različita antička groblja, koja su se nalazila jedan na drugom. Starija grobnica je grčka, iz perioda 4. vijeka prije nove ere, a u njoj su pronađeni keramički predmeti, oružja i nakit. Druga, rimska, datira iz vremena poslije Isusa. U tom periodu, umrli su se kremirali, a njihove ostatke su stavljali u keramičke vaze ili staklene urne.

Bogata istorija predivne Budve

Mnogo vrijednih stvari je otkriveno u tim grobnicama u Budvi, ali zbog nedostatka profesionalnog nadzora, poneke, koje su bile od zlata i srebra su nestale, dok su drugi predmeti sačuvani u muzejima u Beogradu, Splitu, Cetinju i u privatnim kolekcijama. Neki od predmeta se mogu vidjeti u Arheološkom muzeju u Budvi. Najstariji predmet u muzeju je bronzana kaciga koja datira iz perioda 4. vijeka prije Isusa. Postoji i nekoliko keramičkih vaza i posuda iz helenističkog  perioda, rimske keramike i stakla, nadgrobnih spomenika i urni. Takođe postoje i impresivni komadi nakita od srebra, zlata i jantara koji su pronađeni u grobnicama, a danas izloženi  na prvom, drugom i trećem spratu muzeja.

Stari grad u Budvi se nalazi na stjenovitom dijelu poluostrva, a postoje arheološki dokazi da je tamo bila nastanjena civilizacija čak i prije Grka. Danas tvrđava izgleda kao da je iz srednjeg vijeka, ima dugačke odbrambene zidine u kojima se nalaze lavirinti ulica, trgova, kamenih fasada, okomitih stepenica i ostataka Helena i Rimljana. Gradska tvrđava – Citadela je izgrađena u 16. vijeku na ostacima starije tvrđave koja je bila smještena na ostacima grčkog akropola. U sklopu tvrđave se nalaze 4 crkve.

Istorija Budve je jako bogata, pa je pravi gubitak ako se sam grad ne posjeti i ne osjeti dašak istorije.

Ako vas interesuje što radi arheolog pročitajte taj članak.

Slične objave:

Off 

February 15, 2013 This post was written by Categories: Crna gora turizam Tagged with:
No comments yet


Top