Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Arheolog istražuje povijesne činjenice

Svi koji vole razmišljati o postanku prvih ljudi, za svoju profesiju mogli bi izabrati arheologiju. Jer upravo je arheolog osoba koja se bavi proučavanjem podrijetla ljudi, od njihovog postanka pa sve do njihovih daljnjih kretanja po svijetu. Do tih saznanja dolaze proučavajući raznu literaturu i povezujući razne činjenice iz te literature. Ali do najvećih saznanja i otkrića ipak dolaze radom na terenu, proučavajući mnoga poznata nalazišta, a ujedno i otkrivajući nova. Neka nalazišta se uspijevaju pronaći putem raznih informacija iz literature, dok se neka pronađu sasvim slučajno, primjerice za vrijeme nekih iskopavanja.

Detaljniji opis posla

Arheolog se koristi brojnim metodama kako bi otkrio što više o povijesti čovječanstva od najranijih razdoblja. Budući da za tu ranu povijest čovječanstva ne postoje nikakvi pisani dokazi i svjedočanstva, arheolog mora na temelju proučavanja raznih materijalnih dokaza otkrivati kako je nekada izgledao život. Proučavanjem literature iz nešto kasnijih razdoblja, arheolog može doći do određenih zaključaka i barem približno odrediti područja koja bi mogla biti zanimljiva nalazišta.

Nalazišta i razni zanimljivi predmeti se ponekad pronalaze posve slučajno. Često je slučaj da se prilikom nekog iskopavanja pronađu određeni zanimljivi predmeti. Posao arheologa je tada da prvo odredi je li određeni predmet na to mjesto dospio slučajno ili je riječ o nekom vrlo važnom nalazištu koje bi moglo skrivati i mnoge druge zanimljivosti.

Arheolog kao kustos muzeja

Uz proučavanje i istraživanje, mnogi arheolozi danas rade i kao kustosi u muzejima. U tom slučaju su oni zaduženi za čuvanje i konzerviranje određene zbirke. Arheolog u tom slučaju ima zadatak da sve predmete popiše i napravi opis tih predmeta za izlaganje u muzeju. S obzirom na svoje obrazovanje i iskustvo, arheolog ne bi trebao imati problema s takvim poslovima. Također, za vrijeme trajanja izložbe, dostupan je u muzeju za sva eventualna pitanja koja bi posjetitelji muzeja mogli imati.

Kako se izložbe redovito mijenjaju, tako i on mora napraviti detaljnu pripremu za svaku novu izložbu. Riječ je o vrlo dinamičnom poslu i stoga ne čudi da brojni arheolozi traže svoju priliku za rad u muzeju. A svoje slobodno vrijeme mogu posvetiti i daljnjem istraživanju u nadi da će pronaći neko zanimljivo nalazište ili neke nove predmete.

Slične objave:

Off 

February 9, 2018 This post was written by Categories: Turizam i istraživanja No comments yet


Top