Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Povratak korijena kada je u pitanju igranje

S obzirom na činjenicu kako smo svi, a posebno djeca, u posljednjih nekoliko godina svakodnevno okruženi digitalnom tehnologijom u vidu mobilnih telefona, tableta, prijenosnih računala, vrlo je važno vratiti se osnovama. A to su tradicionalne društvene igre uz pomoć kojih ćemo prikratiti slobodno vrijeme. 

Naime, dokazano je kako klasične, uz zabavni karakter imaju  i niz prednosti za razvoj djece, a u nastavku donosimo i koje su to.

Društvene igre
Osim djece, igranjem društvenih igara profitiraju i odrasli

Od okupljanja obitelji do prevencije bolesti

Kao što smo već naveli, klasične društvene igre imaju niz prednosti. Prva od njih je svakako zabava i okupljanje obitelji ili prijatelja uz nezaboravnu zabavu, smijeh i radost. Nadalje, stručnjaci ističu kako one osim toga imaju i višestruke prednosti u aspektu razvoja dječjih sposobnosti poput:

  • razvoja fine motorike
  • prepoznavanja boja, slova, oblika
  • koordinacije očiju
  • produljenja koncentracije
  • razvoja logičkog zaključivanja
  • boljeg pamćenja

Osim djece, igranjem društvenih igara profitiraju i odrasli i to zbog toga što ono povoljno utječe na smanjenje rizika od nastanka demencije, povećava intelektualne sposobnosti te rješava nakupljeni stres. 

Bezvremenski klasik među igrama

Jedna od zasigurno najpoznatijih društvenih igara koju možemo pronaći u svakom domu je Čovječe, ne ljuti se! Ona, osim što je vrlo zabavna, uči djecu važnoj životnoj lekciji, a to je da nema ljutnje u slučaju poraza, već da treba krenuti ispočetka i nastaviti dalje. 

S obzirom da nju igraju svi uzrasti igrača, danas na tržištu postoje njezine verzije s dizajnom omiljenih likova iz crtanih filmova poput Mickey Mousea, Frozen i drugih kako bi djeci igranje bilo još zanimljivije.

Poticanje izražavanja i kreativnosti

Druga vrlo zabavna, ali i edukativna društvena igra je Scrabble. Cilj je skupiti što veći broj bodova slažući riječi od ponuđenih slova. S obzirom da svako slovo ili riječ ne nose jednak broj bodova, važno se potruditi i složiti što kompliciraniju riječ i biti što maštovitiji

Idealna je za razvoj vještine usmenog i pisanog izražavanja kod djece, što je uzeto u obzir pa je proizvođač ponudio i dječju verziju koja se zove Scrabble Junior u kojoj djeca na igraćoj ploči trebaju završiti pojedine riječi uz pomoć već otisnutih slova i sličica. Na taj je način prilagođena djeci te je iznimno korisna za njihov razvoj i to kroz zabavu. Stoga, nemojte dugo čekati nego se zaputite u neku trgovinu s igračkama i pronađite nešto u čemu ćete uživati zajedno s djecom.

Slične objave:

Off 

March 18, 2021 This post was written by Categories: Djeca i igračke No comments yet


Top