Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Manična depresija ili bipolarni poremećaj

Jedna od najčešćih psiholoških bolesti je manična depresija ili bipolarni poremećaj. On spada u poremećaje raspoloženja, a u slučaju kada se javi manična depresija, tada osoba koja pati od poremećaja ne može kontrolirati svoje raspoloženje. Poremećaji raspoloženja mogu biti veoma opasni, upravo zbog toga što promjene osoba ne može kontrolirati. Kao neki od simptoma mogu biti problemi sa spavanjem, smanjivanje libida i apetita, a sve to dovodi do toga da osoba gubi volju za životom i kreće nepravilno funkcionirati u svakodnevnim obavezama. 

Manična depresija javlja se u nekoliko epizoda. Prva je manična epizoda kod koje su osobe veoma vesele i euforične, te su „na vrhuncu“. Kod njih se javlja i izlaganje rizičnim pothvatima poput kockanja, alkohola, a javljaju se i nerealne ideje o svemoći. Nakon toga dolazi hipomanija, koja dovodi do povišenog raspoloženja i duševne uspješnosti. Javlja se društvenost, potreba za spavanjem je slabija i socijalna funkcionalnost održana. Nakon svega dolazi depresivna epizoda, koja vodi do umjerene ili jake depresije. Raspoloženje je smanjeno, tjelesna aktivnost je umanjena i želja za snom povećana. Kod teške depresije javljaju se suicidalne misli, te moguće i halucinacije. Stoga je manična depresija veoma ozbiljan poremećaj koji se nikako ne bi trebao olako shvaćati.

Manična depresija liječi se sa psihofarmacima, a osim toga kod liječenja koristi se i psihoterapija. Najbolje liječenje postiže se korištenjem lijekova (ulje kanabisa) i terapije, jer liječenje ovog problema može biti veoma dugoročno, a kvalitetnom kombinacijom osoba za vrijeme liječenja može normalno funkcionirati u životu.

Slične objave:

Off 

September 3, 2019 This post was written by Categories: Zdravlje ljepota i moda No comments yet


Top