Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Psihoterapija je higijena uma i duše

Svatko od nas se ponekad osjeća bezvoljno, nemotivirano i tužno. Takvi su osjećaji normalni i nisu razlog za brigu, sve dok ne traju predugo i dok ne ometaju pojedinca u funkcioniranju. Bilo da su tu zbog stresnih svakodnevnih situacija, velikih životnih promjena, zbog gubitka ili naizgled bez razloga, svatko ima pravo osjećati se loše. 

Nitko ne treba kroz teškoće prolaziti sam samo kako bi pokazao svoju snagu. Osobi koja je slomila ruku sigurno nećemo reći da samo izađe i prošeta i da će tako sve proći. Jednako tako trebali bi se odnositi prema ljudima kojima je potrebna pomoć za teškoće psihičke prirode, a njima je potrebna psihoterapija.

Kako izabrati idealnu psihoterapiju za sebe

Postoji mnogo različitih pristupa u psihologiji koji onda postaju različiti oblici psihoterapije. Različitim ljudima odgovaraju različite stvari. Najčešći psihoterapeutski pravci u Hrvatskoj su:

  • KBT (Kognitivno bihevioralna terapija)
  • Geštalt 
  • Psihodinamski pristup 

Postoji još mnogo podvrsta ovisno o tome treba li psihoterapija odrasloj osobi ili djetetu, radi li se o liječenju psihičkog poremećaja ili o pružanju podrške i još o mnogo čemu. Ukoliko vam novac predstavlja problem, neki psihološki centri nude besplatnu online psihoterapiju, a ukoliko ste student, besplatna se psihoterapija nudi i na nekim fakultetima.

Nije svaka tuga depresija

Ljudi nekada svoje loše raspoloženje pogrešno klasificiraju kao depresiju. Takvu bi se upotrebu riječi, romantiziranje i banaliziranje depresije trebalo maksimalno truditi izbaciti iz svakodnevnog govora. Depresija je dijagnoza koju daje liječnik psihijatar, ona potpuno onemogućuje funkcioniranje pojedinca i često za liječenje treba lijekove. Ipak, ne možemo kriviti ljude za ono što ne znaju, i zato je važno što više pričati o mentalnom zdravlju, ali i bolesti. 

postoju različiti oblici psihoterapije
Napravite najvažniji korak i krenite na psihoterapiju.

Važno je znati razliku između psihičkih smetnji, koje ponekad imamo svi, i psihičkih poremećaja, koje smiju dijagnosticirati isključivo stručnjaci. Naravno, na psihoterapiju se može ići i ako nemate depresiju, ili bilo kakvu drugu psihičku bolest, ukoliko vam je potrebna pomoć i podrška. 

Odluka je pola posla za život bez problema

Ukoliko se odlučite krenuti na psihoterapiju, već ste napravili najvažniji korak. Pokazali ste sebi da ste spremni za promjenu, da ste spremni raditi na sebi i zaviriti u dubine za koje možda niste znali. Posao terapeuta na psihoterapiji nije riješiti vaše probleme, već vas voditi i pomoći vam da sami dođete do rješenja. 

5 pokazatelja da je vrijeme za psihoterapiju

Na psihoterapiji ćete dobiti korisne savjete koje možete primijeniti u svakodnevnom životu te neke tehnike koje vam mogu pomoći u težim situacijama. Osim toga, pokazat ćete sebi da vaši problemi nisu jači od vas te da vi kontrolirate njih, a ne obrnuto.

Slične objave:

Off 

December 1, 2022 This post was written by Categories: Zdravlje ljepota i moda No comments yet


Top