Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Tajanstveni kanjon Nevidio

Otkrijte tajni prolaz između planina

Da Crna Gora ima čudnu i prelijepu prirodu, ponekad i nepristupačnu, dokazuje tajanstveni kanjon Nevidio. Kanjon Nevidio je kanjon rijeke Komarnice i nalazi se oko 50 km od Nikšića u centralnom dijelu Crne Gore. Kanjon koji je zadnji osvojen u Evropi sada je turistička atrakcija za one najhrabrije.

Samo ime kanjona govori sve – Nevidio. Ulaz u ovaj kanjon se vidi golim okom, a sve ostalo ne. Unutrašnjost kanjona je u polu sjeni, dosta je mračan i uzak pa mnogi koji pate od klaustrofobije ne bi trebali da se odluče za ovu egzibiciju. Iako je prije bilo dosta pokušaja u osvajanju ovog kanjona, on je prvi put osvojen 1965. godine od strane Nikšićke ekipe alpinista koja je sa svojom oskudnom opremom uspijela u ovom zahvatu.

Odvazite se i posjetite Nevidio

Kanjon Nevidio, zbog svojih visokih stijena koje ga okružuju, ne propušta svjetlost uopšte pa je flora i fauna u tom dijelu jako rijetka i nesvakidašnja. Kao što je napisano, stijene koje ga okružuju su jako blizu jedna drugoj što mnogima stvara strah. Kanjon je dugačak 4 km, a razmak između stijena varira pa je na pojedinim mjestima širok od 1 do 3 metra, dok je negdje drugdje svega 25 cm. Litice kanjona su visine i do 400 metara, a u kanjonu se nalaze brojni vodopadi i virovi. Kroz kanjon se prolazi čamcem, a kako se kanjon sužava onda i kanuom.

Oprema koja je potrebna za prolazak kroz kanjon je alpinistička i ronilačka, ali se koristi i oprema iz drugih sportova. Prolazak kroz kanjon traje oko 2-3 sata pa je potrebno sa sobom ponijeti vodu, hranu ili neki slatkiš kako energije ne bi nedostajalo. Voda u kanjonu je jako hladna, pa je potrebno imati odjeću koja nije propustiva i cipele koje imaju izdržljiv đon.

Ukoliko se planira posjeta kanjonu potrebno je ići isključivo u društvu iskusnog vodiča. Manje grupe ili samo jedna osoba nikako ne bi trebala sama ulaziti u kanjon, a pogotovo za vrijeme kiše.

Slične objave:

Off 

May 24, 2013 This post was written by Categories: Crna gora turizam Tagged with:
No comments yet


Top