Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Krstarenje obalom Crne Gore

Pogled sa mora na obalu

Obala Crne Gore je dugačka 290 km i ima plaže ukupne dužine od 70 km, sa mnoštvom istorijskih gradova oko njih. Glavna atrakcija je zaliv Kotor koji je najduži fjord u južnom dijelu Evrope, gdje se Jadransko more usjeca duboko u planine.

Visoke planine graniče Crnu Goru sa Albanijom i Srbijom. Geografski ona je još smještena kraj Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a ono što spaja ove zemlje je Jadransko more, pa turisti sa brodovima koriste priliku da ih sve posjete odjednom.

Krstariti se može kroz zaliv Kotora ili zaliv Boke Kotorske. Ova dva zaliva imaju divnu istoriju i narod koji je dugo vremena na tim prostorima. Najbolje vrijeme za dolazak je u ljeto, ali i februar, jer je tada Mimoza festival koji je posvećen prekrasnom cvijetu Mimozi. Krstareći obalom može se vidjeti mnoštvo manjih gradova, a jedan od njih je i Dobrota. Takođe se mogu vidjeti i ostrva Sveti Đorđe i Gospa od Škrpelja, koje na sebi ima crkvu posvećenu Gospi, napravljenu oko 1600. godine, koja predstavlja istorijski i kulturni značaj Boke Kotorske.

Brodom do Crne Gore

Perast, koji je dom mornara je idealno mjesto da se usidri i, ako se ima vremena, posjeti gradski muzej.

Budva je još jedno jako zanimljivo mjesto koje se savjetuje posjetiti. Budva ima mnoštvo plaža koje privuku svakog turistu. Bilo da su šljunčane ili pješčane, svakako ih vrijedi posjetiti. Dosta njih u svom sklopu ima i kafiće koji uvijek služe hladna pića po vrućim ljetnim danima. Jedna od najljepših plaža je i Kraljičina plaža udaljena samo 500 m od ostrva Sveti Stefan. Dužina plaže je 200 m, i iako se to možda čini malo, to joj upravo daje privatnost kakvu druge plaže nemaju. Plaže koje se još mogu posjetiti su Ričardova glava, Bečići, Trsteno, Mogren, Jaz i Maestral.

Odmor ne bi bio kompletan bez odlaska u Ulcinj. Sa svojom Velikom Plažom koja je najduža na tom području mami turiste već godinama, a uvala Valdanos ima mnoštvo maslinovog drveća koje je locirano na samoj obali. U gradu se nalazi mnogo restorana, kafića, butika, galerija i hotela pa se boravak može produžiti i na koji dan više.

Krstarenje obalom Crne Gore može se obaviti u sopstvenom brodu ili se brod može iznajmiti od lokalnog stanovništva koje je uvijek spremno da pomogne. Takođe, postoji i mnogo turističkih agencija koje organizuju izlete na brodovima, pa se i one mogu kontaktirati.

Slične objave:

Off 

February 8, 2013 This post was written by Categories: Crna gora turizam Tagged with:
No comments yet


Top