Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Spasite podatke u slučaju havarije

Podaci koje mnogi čuvaju na svojim računalima, laptopima, mobitelima su im izrazito važni. Ponekad, kad dođe do kvara nekog uređaja, mnogima će prva najcrnja pomisao biti gubitak podataka. Jer podaci su vrlo bitni i ponekad neprocjenjivi te je vrlo bitno da su sigurni. S druge strane, uređaj se često može lako popraviti ili zamijeniti novim.

Postoje brojne tvrtke koje vam nude spašavanje podataka s raznih medija i te metode ne mogu jamčiti 100 postotnu uspješnost. No, mnogima je i sama činjenica da bi se mogli vratiti izrazito važni podaci dovoljna da to pokušaju.

Spašavanje podataka s raznih medija

Podaci se danas mogu čuvati na raznim uređajima:

  • Stolnim računalima
  • Prijenosnim računalima
  • Mobilnim telefonima
  • Tabletima

No, svi ti uređaji podložni su kvarovima, a u slučaju njihovog kvara, možete ostati i bez svojih podataka. Srećom, spašavanje podataka je glavna djelatnost određenih tvrtki. One pomoću brojnih softverskih i hardverskih metoda mogu spasiti određene podatke, sve podatke ili će vam jednostavno reći da spašavanje podataka u vašem konkretnom slučaju nije moguće.

Dijagnostika kvara je prvi korak

Tvrtke koje nude spašavanje podataka kao dio svojih usluga uglavnom imaju sličan princip rada. A prvi korak je u većini slučajeva dijagnostika. Ona se sastoji u tome da će se prvo provjeriti vaš uređaj. Kada je riječ o računalima, bez obzira radi li se o stolnim ili prijenosnim, tada je potrebno provjeriti tvrdi disk. Na njemu se čuvaju svi podaci. Tvrtka će vam tako prvo pomoću određenih alata provjeriti stanje tvrdog diska te utvrditi kolike su šanse za spašavanje podataka, a vi se nakon toga možete odlučiti želite li nastaviti s tom procedurom.

Cijene usluga spašavanja mogu dosta varirati

Same cijene usluga spašavanja podataka se mogu dosta razlikovati od tvrtke do tvrtke, ali i ovisno o tome o kojem je uređaju riječ i ovisno o stupnju težine popravka. Naravno, mnogi će pristati i na tu nešto višu cijenu, pogotovo ako je riječ o vrlo važnim podacima.

Imate li neke podatke koje želite spasiti, a koji vam ipak nisu toliko bitni, tada je upitna isplativost ovog postupka. Zato prije nego se upustite u sve ovo, dobro razmislite koje sve podatke želite vratiti i koliko su vam oni stvarno bitni.

Slične objave:

Off 

November 20, 2018 This post was written by Categories: Internet i tehnologija No comments yet


Top