Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Skadarsko jezero

Zanimljive informacije o najvećem jezeru na Balkanu

Skadarsko jezero se nalazi u Crnoj Gori i djelimično pripada gradu Baru i Podgorici. Neopisivo i u mnogo načina unikatno, ovo jezero je veličine oko 391km2 i predstavlja najveće jezero na Balkanskom poluostrvu. Jezero je od Jadranskog mora udaljeno 20 minuta kratke vožnje kroz tunel. Veza između Jadranskog mora i Skadarskog jezera je rijeka Bojana. Jezero se nalazi tačno na granici, pa jedan dio pripada Crnoj Gori dok drugi Albaniji. Crnogorski dio jezera sa veličinom oko 40000 hektara je proglašen nacionalnim parkom 1983. godine.

Za biologe i prirodnjake ovo jezero predstavlja najzanimljivije područje na Balkanu. U jezeru, osim čiste vode se nalazi i dobro razvijena flora i fauna. Zanimljiva činjenica je da je jezero jedino mjesto na Balkanu gdje žive pelikani.

Posjetite najveće jezero na Balkanu

Jezero je kriptodepresivno, što znači da je na nekim mjestima jezero ispod nivoa mora. Ta mjesta se nazivaju „Oka“, a pronađeno ih je oko 30 različitih dubina. Ipak, najdublje ima oko 60 metara i zove se Radus i posebno je bogato ribom. Poslije Radusa, najdublje je Karuc sa 28 metara, pa Volac sa 24 metra.

Veličina jezera se mijenja prema sezonama, pa kada je ljeto, njegova površina je oko 370m2. U toku sezone kiša i snijega jezero poraste do 540m2, a srednja veličina jezera je 475m2. Jezero je samo podijeljeno na nekoliko oblasti, pa postoji: Veliko Blato, Malo Blato, Vučko blato, potopljena dolina rijeke Crnojevića, Hotelski zaliv i basen Gornjeg blata.

Jezero je poprilično mirno, a oko 62 procenta vode je od rijeke Morače. Hladna voda koju ova rijeka donese je puna sedimenata koji utiču na vidljivost i jasnoću vode. Sa Albanske strane se nalazi Malo blato i preko njega se uliva mnogo sezonskih rijeka. Dodatnu vodu jezeru daju i podzemne rijeke, tačnije oko 30 procenata. Voda u Skadarskom jezeru se promijeni oko dva do tri puta godišnje.

Postoji mnogo zanimljivih činjenica o Skadarskom jezeru, a jedna od njih je i da je jezero jednim dijelom i močvarno područje na kojem se skupljaju ptice različitih vrsta, pa je to područje dodatno zaštićeno.

Slične objave:

Off 

April 1, 2013 This post was written by Categories: Crna gora turizam Tagged with:
No comments yet


Top