Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Sve bolji i napredniji automobilski farovi

Automobilski farovi su vrlo važni za sigurnost i funkcionalnost vozila. Mnogi im ne pridaju puno pažnje, ali osim što omogućuju vozačima bolju vidljivost tijekom noćnih vožnji, oni također pridonose estetici i karakteru vozila. Postoje različite vrste, a ovo je još jedno područje na kojem se može vidjeti veliki tehnološki napredak.

Osim njih, važna su i svjetla za auto koja su ugrađena u farovima, ali ih nalazimo i na brojnim drugim mjestima.

Zašto su važni automobilski farovi

Automobilski farovi spadaju u važan sigurnosni element vozila. Oni ne samo da osvjetljavaju put ispred vozača, već i pomažu drugim sudionicima u prometu da primijete vozilo sa što veće udaljenosti. Dnevni i noćni uvjeti vožnje zahtijevaju različita svjetla za auto kako bi se osigurala sigurnost na cestama. 

Mnogi će tako reći da automobilski farovi imaju važnu ulogu u smanjenju rizika od nesreća i ozljeda tijekom vožnje.

Automobilski farovi
Automobilski farovi osvjetljavaju put ispred vozača

Vrste automobilskih farova

Tijekom godina, industrija rasvjete u automobilima se itekako razvijala. To je dovelo do toga da imamo sve bolje proizvode po povoljnijim cijenama. Danas se najćešće koriste tri vrste farova za automobil:

  • Halogeni – ovo je najčešći tip i ugrađeni su u velikom broju vozila, pogotovo starije proizvodnje; koriste halogensku žarulju koja proizvodi svjetlost kada električna energija prolazi kroz nju
  • Ksenonski – ovo je naprednija tehnologija i omogućuje puno bolje osvjetljenje; oni su svjetliji od halogenih farova i troše manje energije, ali su skuplji za zamjenu i popravak
  • LED farovi – LED tehnologija je na velika vrata ušla i u automobilsku industriju; ovakvi farovi su energetski učinkoviti, pružaju odličan svjetlosni snop, a imaju i dugi vijek trajanja; često se koriste za dnevna svjetla za auto

Budućnost rasvjete u automobilskoj industriji

S razvojem tehnologije, automobilski farovi prolaze kroz značajne promjene. Adaptivni farovi za auto, koji prilagođavaju snop svjetla ovisno o brzini vozila i uvjetima na cesti, postaju sve učestaliji. Također, sustavi automatskog upravljanja svjetlima za auto omogućuju automatsko uključivanje i isključivanje, olakšavajući vozačima koncentraciju na cestu.

Tehnologija prednjih svjetala – BMW Adaptive LED Vs Audi Digital Matrix Vs Mercedes Benz Digital Light 2020

Budućnost svjetala za auto će također biti iznimno zanimljiva jer kako napreduju rasvjetna tijela u kućanstvu, sve više od toga se koristi i u nekom obliku u automobilskoj industriji. Za nekoliko godina ćemo zasigurno imati i još pametnija automobilska svjetla za bolje osvjetljenje ceste koja bi mogla pomoću napredne tehnologije i puno više od onoga što mogu danas.

Slične objave:

Off 

October 30, 2023 This post was written by Categories: Automobilizam No comments yet


Top