Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Nacionalni parkovi u Crnoj Gori

Područja sa statusom nacionalnog parka

Crna Gora na svojih 13 812 km² ima pet područja koji nose status nacionalnih parkova. Ova zaštićena mjesta su bogata florom i faunom, i ispunjena različitim zanimacijama koje privlače turiste. Nacionalni parkovi u Crnoj Gori su rado posjećena mjesta, a oni su: Nacionalni park Durmitor, Nacionalni park Skadarsko jezero, Nacionalni park Lovćen, Nacionalni park Prokletije i Nacionalni park Biogradska gora.

  •  Nacionalni park Durmitor. Durmitor, osim što je nacionalni park, ujedno je i planina pa je njegov najviši vrh, Babatov kuk, visok 2 523 m. Na visini od preko 1 500 m nalazi se čak 11 ledničkih jezera nazvanih ”gorske oči”, od kojih se najljepše i najveće zove Crno jezero. Samo ime Durmitor je nastalo od keltskih riječi koje znače “planina puna vode”, što ova jezera i dokazuju. Bogata i mirna flora i fauna je oaza mira za mnoge, a kristalno čiste rijeke ovaj park čine svjetski poznatim.
  •  Nacionalni park Skadarsko jezero. Skadarsko jezero se nalazi na granici između Albanije i Crne Gore pa Albaniji pripada 40, dok Crnoj Gori 60 procenata jezera. Ovo jezero je najveće na Balkanu, a površina mu je od 370 do 530 km². Jezero je stanište mnogim močvarnim pticama, pa je 1996. godine upisano u Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja. Neki dijelovi dna se nalaze ispod nivoa mora i nazivaju se “oka”, a ima ih oko 30. Dubina im je preko 60 m, dok je dubina samog jezera oko 6 m. Jezero posjeduje mnoštvo uređenih plaža, a uz plaže se nalaze i restorani koji pored domaće hrane, poslužuju i najbolje vino u Crnoj Gori.
Posjetite nacionalne parkove
  •  Nacionalni park Lovćen. Lovćen je planina na kojoj je podignut mauzolej najpoznatijem i najcjenjenijem Crnogorcu Petru Drugom Petroviću Njegošu. Da bi se došlo do mauzoleja potrebno je preći 461 stepenik. Vidikovci koji se nalaze na planini pružaju neponovljiv pogled koji doseže čak do Skadarskog jezera i mora. Turiste osim pogleda na ovu planinu privlači i poznati crnogorski pršut kao i piće medovina.
  •  Nacionalni park Prokletije. Ovaj nacionalni park, status je dobio tek 2009. godine. Sam nacionalni park se nalazi na granici Crne Gore i Albanije, a odlikuje ga krečnjački sastav stijena. Jame, pećine, uvale i procjepi ovu planinu svrstavaju u teško prohodnu. Vrhovi su jako nazubljeni i strmi pa se za odlazak na nju odlučuju iskusni planinari, naučnici i ljubitelji prirode. Svojim izgledom jako privlači pa mu se ne može odoliti.
  •  Nacionalni park Biogradska gora. Nalazi se u središnjem dijelu planine Bjelasice, a centralno mjesto u parku zauzima Biogradsko jezero koje je krajnje odredište znatiželjnim turistima. Prostor oko jezera je uređen pa ima dosta restorana, bungalova i staza za šetanje. Sama okolina sadrži bogatu floru (preko 2000 biljnih vrsta) i faunu (preko 200 vrsta insekata, kao i životinje poput divokoza, srna, vukova, divljih svinja i drugih).

Poštujmo prirodu

Nacionalni parkovi su predjeli zaštićene prirode nastali prirodnim putem. Dolaskom u određenu zemlju treba se poštovati kultura, kao i biljni i životinjski svijet, prema tome pravila u nacionalnim parkovima treba da se poštuju  jer su oni bogatsvo jedne zemlje.

Slične objave:

Off 

January 4, 2013 This post was written by Categories: Crna gora turizam Tagged with:
No comments yet


Top