Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Rafting na rijeci Tari

Osjetite brzinu vode na svojoj koži

Svi oni koji se odluče za rafting na rijeci Tari osjetiće i netaknutu prirodu i momente pune pozitivne energije kojih će se sjećati dugo vremena. Postoji nekoliko rafting organizacija u Crnoj Gori koje se aktivno bave ovim i koje će uputiti posjetioce šta da rade, koje avanture da prođu, gdje da se odmaraju i slične stvari.

Iako rijeka Tara teče čitavom svojom dužinom kroz Crnu Goru, njene kapacitete koriste i organizacije iz Bosne i Hercegovine. Pa mnogi na samom početku ne znaju koga da izaberu i gdje će imati bolju rafting avanturu.

Sezona raftinga na rijeci Tari počinje oko 15. aprila i traje do kraja septembra. U toku ovog perioda tok vode je nenormalno povišen najviše zbog otapanja snijega. Ako je zima bila jaka i snježna, voda u toku raftinga će biti bijela što je jako uzbudljivo.

Predivna rijeka Tara

Najbolje rafting avanture na ovoj rijeci su u periodu aprila i maja. Za sve zaljubljenike raftinga preporučuje se dolazak u aprilu, jer je osjećaj mnogo bolji tada nego u kasnim mjesecima. Ono što se mora upamtiti je da je temperatura u aprilu dosta niža, pa mnogi savjetuju koju kapljicu rakije od šljive kako bi se ugrijalo tijelo. Uveče zna biti hladno, pa dodatna odjeća i tople cipele su nešto što se mora imati.

U julu i avgustu je pravi raj na rijeci Tari. Po danu temperatura vazduha je do 35 stepeni, dok boja rijeke postaje smaragdno zelena. Kada padne noć, iako je ljeto, lokacija kampa i voda mogu znatno uticati na temperaturu. Kada je hladnija noć lijepo je spavati ali ipak treba imati koji komad odjeće više.

Mnogima se u toku pauze raftinga javi želja za cigaretom, rakijom, pivom, suvom majicom i mnogim stvarima koje se nikako ne bi smjele pokvasiti. Pa se zato prije raftinga preporučuje nositi plastična kesica, ili kesica koja na sebi ima zatvarač kako bi sve gore navedene stvari ostale suve. Neki su se dosjetili pa su svoje fotoaparate i kamere stavljali u plastične kutije koje imaju poklopac kako bi se spriječio bilo kakav kontakt sa vodom.

Rijeka Tara i rafting na njoj je nešto što se treba doživjeti. Priroda, sam izgled vode i planine oko rijeke su neopisivo lijepe, pa se svima preporučuje da obiđu Crnu Goru i probaju rafting.

Slične objave:

Off 

March 22, 2013 This post was written by Categories: Crna gora turizam Tagged with:
No comments yet


Top