Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Riješite se problema žgaravice u trudnoći

Dobro uravnotežena i zdrava prehrana u trudnoći je vrlo važna kako bi dijete dobivalo sve njemu potrebne hranjive tvari za razvoj. Iako brojne trudnice jedu više nego što su jele prije trudnoće, stručnjaci tvrde kako to ne bi trebalo biti tako, osim u drugom i trećem tromjesečju. A tada savjetuju količinu od 600 Kj dnevno, što odgovara dvjema voćkama, inače može doći do pojave neželjenih simptoma kao što je žgaravica u trudnoći.

Prevencija žgaravice u trudnoći

Osim konzumiranja zdrave prehrane, kako se ne bi pojavila žgaravica u trudnoći, trudnicama se savjetuje sljedeće:

  • prelazak s hrane bogate zasićenim masnim kiselinama kao što su maslac i vrhnje na nezasićene masne kiseline kao što su ulje i namazi
  • smanjenje unosa brze ili industrijski obrađene hrane koja je puna zasićenih masnih kiselina, dodanih soli i šećera (keksi, kolači, industrijski obrađeno meso, čips, slatkiši, gazirana pića)
  • konzumacija veće količine vode (najmanje 2 litre) koja poboljšava probavu i izbacuje višak toksina koji mogu izazvati žgaravicu u trudnoći te zatvor

Progesteron je kriv za brojne probleme u trudnoći

Mnoge trudnice se tijekom trudnoće susreću sa žgaravicom, a većina njih ne zna uzrok te neugodne i neželjene pojave. Nekoliko je ključnih razloga za njenu pojavu, a onaj najčešći je progesteron koji glavni krivac za probavne tegobe tijekom trudnoće

Žgaravica u trudnoći
Žgaravica u trudnoći javlja se najčešće u drugom tromjesječju

Progesteron stvara žuto tijelo u jajniku i pomaže u smještaju oplođenog jajašca u maternicu i omogućuje normalan razvoj u trudnoći. Također ima opuštajuće djelovanje na mišiće što se odražava i na želudac i probavni sustav čiji se rad potom usporava što dovodi do pojave žgaravice u trudnoći.

Čitajte i sljedeći članak: Granulom je posljedica patoloških promjena

Granulom zuba jedan je od najčešćih problema stomatoloških pacijenata i razlog je brojnih tegoba.

Kako prepoznati gastroezofagealni refluks

Stručan naziv za žgaravicu u trudnoći je gastroezofaginalni refluks, a laički objašnjeno radi se o vraćanju hrane i želučanih sokova iz želuca u jednjak. Ova pojava se manifestira kroz snažan osjećaj pečenja u predjelu prsne kosti koje je uzrokovano izlaganjem sluznice jednjaka djelovanju želučane kiseline koja, uz sluz, oblaže želudac kako se želučana kiselina ne bi oštetila i probavila i sam želudac.

Za razliku od želuca, jednjak nema takav zaštitni sloj zbog čega i ne čudi njegova burna reakcija do koje dođe kada dođe u doticaj sa želučanom kiselinom tijekom vraćanja hrane i kiseline. Kada se donji mišić jednjaka opusti uslijed teške hrane ili prevelike količine hrane, otvara se put želučanoj kiselini koja se vraća u jednjak i uzrokuje ovaj neugodni problem.

Slične objave:

Off 

May 14, 2021 This post was written by Categories: Zdravlje ljepota i moda No comments yet


Top