Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Granulom počinje karijesom

Karijes je poznat kao jedan od najučestalijih razloga problema sa zubima, a tako je i u slučaju granuloma. Naime, to je promjena koja se događa u tkivu koje okružuje zub, a uzrokuju je bakterije koje štete pulpi zuba. 

Zbog karijesa bakterije dopiru do dentina i pulpe zuba uzrokujući probleme sa zubom, a u uznapredovaloj fazi mogu doći čak i do živca zuba. Slijedom toga granulom se može vrlo lako izbjeći i prevenirati redovitim odlascima na stomatološke kontrole na kojima se karijes otkriva u najranijoj fazi te se sprječava dublje prodiranje bakterija u zub i zubno meso.

Prepoznajte simptome granuloma na vrijeme

Kao i kod svih ostalih zdravstvenih problema i kod ovog je važno na vrijeme prepoznati simptome i odmah se obratiti svom stomatologu. S obzirom da je granulom promjena koja se manifestira na mesu oko inficiranog zuba, neki od simptoma vrlo su lako uočljivi poput crvenila zubnog mesa, povlačenja zubnog mesa te otekline. 

Sam zub, ukoliko bakterije još nisu došle do živca, ne mora boljeti, no na njemu su svakako vidljivi tragovi karijesa, a zubno je meso svakim danom, posebno kod osoba siromašne oralne higijene, sve više otečeno i crveno.

Enedodonska terapija može zahtijevati i nekoliko posjeta stomatološkoj ordinaciji kako bi se problem s granulomom u potpunosti riješio.

Složen proces liječenja zuba

Kada se ipak dogodi da stomatolog dijagnosticira granulom, on odmah poduzima sve mjere kako bi se spasio zub i zubno meso i to endodonskom terapijom koja uključuje:

  • Uklanjanje inficirane pulpe zuba
  • Čišćenje unutrašnjosti korijenskog kanala
  • Oblikovanje unutrašnjosti korijenskog kanala
  • Ispunjavanje korijenskog kanala
  • Plombiranje korijenskog prostora
  • Liječenje vrha korijena zuba

S obzirom na to da je enedodonska terapija vrlo složena te trajanje svakog od prethodno navedenih postupaka ovisi o stanju zuba i simptomima koje pacijent ima, ono može zahtijevati i nekoliko posjeta stomatološkoj ordinaciji kako bi se problem s granulomom u potpunosti riješio.

Terminalna faza bolesti zuba

Ukoliko je granulom u potpunosti oštetio vanjski dio zuba te je on postao lomljiv, klimav ili je jednostavno puknuo, stomatolog će započeti rekonstrukciju zuba. Ukoliko je ostalo dovoljno zuba on se brusi te se na njega stavlja krunica koja se izrađuje na temelju danog otiska zuba te se ista potom fiksira, odnosno cementira te postaje trajno rješenje koje pacijentu olakšava konzumaciju hrane i pića kao i obavljanje drugih svakodnevnih aktivnosti. 

Čak i uz rekonstrukciju zuba zbog granuloma, oporavak je vrlo neizvjestan pa se kao idealno vrijeme oporavka procjenjuje na čak četiri godine tijekom kojih se ne bi smjeli pojaviti nikakvi simptomi.

Slične objave:

Off 

June 22, 2022 This post was written by Categories: Zdravlje ljepota i moda No comments yet


Top