Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Riješite se nadutosti prije nego vam pokvari dan

Iako je normalno tijekom dana imati vjetrove, ako vam gasovi u stomaku daju osjećaj napunjenosti, uzrokuju bolove i grčeve te ih se teško rješavate, onda patite od nadutosti. 

Ovaj poprilično neugodan problem može nastati iz različitih razloga, pa primijetite li da vas muči nadutost, dobro se informirati i odmah reagirati. Postoje određene mjere kojih bi se trebali pridržavati u budućnosti kao biste prevenirali ovaj problem.

Nadutost može biti popraćena glasnim kruljenjem u stomaku
Nadutost stomaka

Neugodan problem s probavom

Nadutost je jedan od problema s probavom kojega je relativno lako prepoznati. Nadutost može biti popraćena glasnim kruljenjem u stomaku, a daje vam osjećaj balona u želucu. Često uzrokuje osjećaj napuhanog, tvrdog stomaka, zbog kojeg vam odjeća koju nosite može postati neugodno uska ili vam dodatno pritiskati stomak. 

Vrlo je važno otkriti iz kojeg razloga patite od nadutosti, jer će vam to pomoći i riješiti taj problem. On može biti vezan uz loše životne navike poput:

  • Prebrzog jedenja ili govorenja
  • Stresa
  • Nedostatka tjelesne aktivnosti

Također može biti izazvan i krivim odabirom namirnica ili pak drugim probavim smetnjama.

Pazite što jedete

Osim životnih navika, još jedan od razloga za ovaj neprijatan osjećaj u stomaku su namirnice koje konzumirate. Mnoge namirnice mogu uzrokovati dodatno stvaranje gasova u probavnom sustavu koji mogu utjecati na pojavu nadutosti. Prije svega, tu je već poznati grah, kao i leća, kupus, grašak, sirovi luk te proizvodi od bijelog brašna, poput tjestenine i kruha, hrana s mnogo šećera i masti, pržena hrana, gazirana pića, alkohol, jako začinjena hrana i hladna hrana i pića.

Video: Nadutost stomaka – Uzroci i rešenja

Patite li od nadutosti često, trebate izbjegavati ili pak dozirati količinu hrane i namirnica koju konzumirate, kako biste si smanjili probleme.

Prevencija i pomoć kod nadutosti

Kod nadutosti prije svega, osim nešto više pažnje na ono što konzumirate, trebate vrijeme posvetiti promjeni životnih navika. Sporije jedenje smanjit će količinu zraka koju gutate, smanjenje konzumacije alkohola i cigareta također može pomoći, a umjerena tjelesna aktivnost pomoći će vam da se riješite ovog neprijatnog osjećaja u stomaku.

Prevencija i pomoć kod nadutosti
Nadutost stomaka i gasovi u stomaku su tegobe koje možemo riješiti

Namirnice koje sadrže probiotike smanjit će količinu gasova i uravnotežiti probavu, a smanjiti ovaj osjećaj mogu i neki biljni čajevi. Pazite i kojim redoslijedom konzumirate namirnice, jer se neke vrste namirnica probavljaju duže od drugih, što može rezultirati većom količinom gasova u stomaku. Ako vam pak treba brza pomoć, možete se poslužiti i lijekovima protiv nadutosti, no imajte na umu kako su oni samo privremeno rješenje.

Slične objave:

Off 

July 30, 2020 This post was written by Categories: Zdravlje ljepota i moda No comments yet


Top