Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Prije nego krenete na duži put provjerite napunjenost akumulatora

Općenito o akumulatorima

Akumulatori služe kako bi električnu energiju pretvarali u kemijsku i obrnuto. Pretvaranje električne energije u kemijsku predstavlja punjenje akumulatora, a pretvaranje kemijske u električnu pražnjenje akumulatora. Postoje dva tipa akumulatora: alkalijski i olovni. Alkalijski akumulatori su dugotrajniji od olovnih i dobro podnose nagla pražnjenja. Kapaciteti im s vremenom slabe i nešto su skuplji od olovnih. Olovni akumulatori sadrže dvije elektrode, katodu i anodu, koje su uronjene u razrijeđenu sumpornu kiselinu s vodom. Ukoliko se ne dopunjavaju, ne smiju biti dugo van upotrebe. Prilikom pražnjenja i punjenja s jačom strujom od propisane, kapacit ovakvih akumulatora opada. Problem s opadanjem kapaciteta imaju i pri vrlo niskim temperaturama.

Akumulatori u automobilu

Akumulatori u automobilu se s vremenom prazne i kada se isprazne do kraja, automobil nećete moći upaliti. Zato prije nego idete na neki duži put bilo bi dobro provjeriti napunjenost akumulatora. To je najjednostavnije učiniti kod nekog automehaničara koji ima potrebne mjerače. Akumulatori koji su potpuno puni imaju napon od minimalno 12,6 volti. Ukoliko mjerač pokazuje napon od 12,2 volti, to znači da je akumulator napola pun, a ako je napon ispod 12 volta, onda je akumulator skoro prazan. U automobile koje pogoni diesel u pravilu se postavljaju jači akumulatori, s kapacitetom u prosjeku oko 75 Ah. Za automobile koje pogoni benzin biti će dovoljni i oni kapaciteta oko 55 Ah. U zimskim mjesecima mogući su problemi prilikom pokretanja automobila. Zbog vrlo niskih temperatura se akumulatori sporije pune i daju manje energije nego inače. Također, mnogo energije ne odlazi na punjenje akumulatora nego na druge stvari, poput ventilacije, grijanja stakala, rasvjete i dr. Takvi problemi izraženiji su kod automobila s diesel pogonom.

Kupovina akumulatora

Prilikom kupovine akumulatora, raspitajte se koji akumulator odgovara vašem automobilu. Ako ugradite premali akumulator, moguće je da ćete imati problema s paljenjem ili s korištenjem ostalih komponenti za koje je potrebna električna energija. Kupite li pak preveliki akumulator, postoji mogućnost da ni on neće optimalno raditi. Zato je najbolje potražiti savjet proizvođača automobila o tome koji akumulator će najviše odgovarati. Na taj način će akumulator uredno odraditi svoj prosječni vijek trajanja od oko 4 do 6 godina.  

Slične objave:

Off 

May 15, 2017 This post was written by Categories: Automobilizam No comments yet


Top