Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Brza košnja trave uz samohodne kosilice

Gotovo svaki vrt barem je djelomično pokriven travom, a nijedan travnjak ne može bez redovite košnje. Košenje je rijetko kome omiljeni dio rada oko kuće stoga je gotovo svima cilj maksimalno si olakšati taj zadatak. Ukoliko imate veliki travnjak za čije košenje treba puno vremena i truda, posljednje što vam treba je kosilica koju morate sami gurati. 

Zato je većina novijih kosilica samohodna. Samohodne kosilice su one kojima je čovjek potreban samo da hoda iza njih i usmjerava ih. Uz njih se štedi vrijeme, ali i energija. 

Kako izabrati pravi model za svoj vrt

Prilikom izbora kosilica treba voditi računa o budžetu s kojim se raspolaže te o vrsti i veličini travnjaka kojem je košnja potrebna. Neke od najpoznatijih vrsta su:

  • Ručna
  • Samohodna 
  • Električna
  • Robotska
  • Traktorska

Robotska kosilica zvuči privlačno, ali za kupnju iste treba izdvojiti minimalno 10 000 kuna tako da to nije investicija koju si svatko može priuštiti. Traktorska, iako praktična, primjerenija je za veće površine, a rijetko tko ispred kuće ima travnjak veličine nogometnog igrališta. Ručna je najjeftiniji izbor, ali s njom će košenje trajati duže i zahtijevat će puno uložene energije. 

Samohodne kosilice idealan su izbor za veće travnjake te za ljude koji se ne žele previše oznojiti tijekom košnje.

Prednosti samohodnih kosilica

Glavne prednosti samohodnih kosilica su veća brzina, manja potrošnja snage i lako upravljanje. Idealan su izbor za veće, otvorene travnjake, bez većih kosina i zapreka. Samohodne kosilice pokreće vlastiti motorni pogon, a osoba koja kosi mora ju samo usmjeravati u željenom pravcu. 

Samohodne kosilice za veće travnjake
Samohodne kosilice idealan su izbor za veće travnjake.

Kao i automobili, samohodne kosilice mogu imati pogon na prednji, zadnji ili na sva četiri kotača. Pogon koji je potreban bira se prema nagibu i složenosti travnjaka. 

Cijena u trgovinama s opremom za vrt 

Dok će za ručnu kosilicu biti potrebno izdvojiti do 1000 kuna, za kupnju samohodne kosilice bit će potreban malo veći budžet. Ukoliko kupujete rabljenu, izdvojit ćete između 1000 i 2000 kuna, dok ćete za novu samohodnu kosilicu u fizičkoj i internet trgovini morati izdvojiti od 2000 kuna i više. 

Top 5 najboljih samohodnih kosilica za travu

Prilikom kupnje treba pažljivo proučiti specifikacije i voditi računa o pogonu, snazi motora i veličini samohodne kosilice. Imate li kakvih nedoumica hoćete li kupiti ispravan model, uvijek se možete raspitati kod prodavača u ovlaštenim trgovinama za neki savjet.

Slične objave:

Off 

November 22, 2022 This post was written by Categories: Dom in oprema No comments yet


Top