Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Vodilice – neizostavan dio svakog namještaja

Vodilice, koje najčešće nalazimo pod nazivom i teleskopske vodilice, su nevidljivi dijelovi namještaja ili nekog uređaja bez kojih isti ne bi postojali. Njihova uloga je vrlo važna i zato je vrlo važno znati kakve sve vodilice postoje na tržištu.

Pogotovo ako se namjeravate baviti DIY radovima. Kako biste olakšali svoj posao i pojednostavili proces do konačnog rezultata radova, valja se upoznati s raznim vrstama vodilica koje postoje te u koju svrhu se koriste.

Što su teleskopske vodilice i gdje se nalaze?

Dijelovi stroja koji omogućuju pravocrtno gibanje nepomičnih dijelova prema pomičnim. Zahvat je moguć uz utjecaj vanjske sile, kojom vodilice zapravo vode iste nepomične dijelove uređaja, aparata, strojeva i drugih instrumenata prema dijelovima koje možemo pomicati.

Vodilice na ovaj način omogućuju linearno gibanje, te se nalaze u svim strojevima i uređajima kojima su dijelovi namijenjeni za pravocrtno gibanje.

Neizostavni su dijelovi računalnih pisača, video-uređaja, pomičnih mjerila, mikrometra i sličnih dodataka osmišljenih kako bi nam olakšali životne obveze.

Vodilice, koje najčešće nalazimo pod nazivom i teleskopske vodilice, su nevidljivi dijelovi namještaja ili nekog uređaja bez kojih isti ne bi postojali.

Kakve sve vodilice možemo naći?

Kao moćno oruđe, vodilice se dijele na nekoliko skupina, što po izgledu, što po funkciji.

Osnovna podjela izgleda ovako:

  • klizne vodilice
  • valjne
  • elastične teleskopske vodilice.

Klizne se dodatno dijele na otvorene i zatvorene vodilice, ovisno o obliku kliznog tijela i načina zatvaranja.

Po obliku kliznog tijela imamo podjelu na:

  • cilindrične
  • plosnate
  • prizmatične vodilice.

Klizne vodilice su one koje ostvaruju neposredan dodir nepomičnog dijela i onog pomičnog što stvara klizno trenje.

Valjne vodilice između kliznog tijela i klizne staze imaju valjne dodatke kao što su valjci ili kotači i proizvode neposredan dodir između dvije komponente.

Elastične teleskopske vodilice dolaze s dodatnim opružnim dijelovima koji vrše elastičnu deformaciju te na taj način omogućuje dodir dvaju tijela.
Kod elastičnih vodilica je važno napomenuti da kretanje dvaju dijelova omogućuje određeni fluid, odnosno neka tekućina ili plin i to pod tlačnim opterećenjem.

Kako izabrati najbolje rješenje za vaš zadatak?

S obzirom da se radi o komadu alata koji je važan gradivni element mnogih uređaja i strojeva, proizvodnja vodilica je toliko napredovala da danas možete naći vrlo raznolike ponude raznih proizvođača i dobavljača. Važne su za nesmetani rad većine aparata koji nas okružuju a pravi izbor po pitanju funkcionalnosti i kvalitete može olakšati uvelike i vaš zadatak.

Najpoznatija vrsta i ujedno i najviše korištena su klizne vodilice (https://www.tuli.hr/linearna-tehnika/teleskopske-vodilice). Najviše su zastupljene jer uspijevaju obaviti rad strojeva s velikim opterećenjem uz jednostavno pravocrtno gibanje. Od velike važnosti je i materijal od kojeg su napravljene, jer one trpe veliko opterećenje kad su u funkciji. u usporedbi s velikim trenjem tokom rada, mogu smanjiti funkcionalnost stroja.,

Također je bitno redovito održavati vodilice i mazati ga redovito tekućinama za podmazivanje jer će to uvelike smanjiti trenje same površine.

Dolaze u raznim veličinama, oblicima i sastavljene su od raznih materijala. Najizdržljivije vodilice su napravljene od čelika i titanija. Na tržištu su također vrlo zastupljene one od aluminija i bronce.

Na materijalu, kao ni kompletnoj komponenti vodilice ne treba štedjeti jer pomažu strojevima da duže rade. Popravak na nekom od strojeva će vas doći puno više nego što može koštati sama vodilica.

Slične objave:

Off 

May 23, 2022 This post was written by Categories: Dom in oprema No comments yet


Top