Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Shiitake gljive spadaju u kategoriju hrane koja liječi

Gljive su vrlo omiljena namirnica svuda po svijetu. Dobro se uklapaju u mnoga jela te su iznimno hranjive. Kod nas je poznato nekoliko vrsta gljiva, a i većina ljudi zna osnove o prepoznavanju jestivih i otrovnih gljiva pa je sasvim sigurno sam prošetati po šumi i ubrati ih kada je sezona za branje. Iako su gljive same po sebi zdrava hrana koja bi se trebala naći na svakom jelovniku, one ipak imaju svoju kraljicu, koja ne samo da hrani naše tijelo, već ima svojstva koja ga i liječe.

To je shiitake gljiva. Shiitake gljive su danas rasprostranjene po cijelom svijetu.

Porijeklo shiitake gljive te njezina hranjiva vrijednost

Shiitake gljiva ne dolazi iz našeg podneblja te je još uvijek dosta nepoznata u našim krajevima. Dolazi nam iz Azije i širila se dalje prema Japanu i ostatku svijeta te je zbog toga poznata i kao japanska, hrastova ili carska gljiva.

Kada je hranjivost u pitanju, shiitake gljive prepune su esencijalnih aminokiselina. Tih aminokiselina ima mnogo i u mesu, mlijeku i jajima, ali količina u shiitake gljivama daleko je veća. Shiitake gljive također sadrže i vitamine A,B,C te vrlo važan vitamin D. Od minerala mogu se pohvaliti kalijem, željezom, cinkom te velikim udjelom bjelančevina i enzima. Stoga ne čudi da postaju najuzgajanijom namirnicom na svijetu jer su svojom hranjivošću i dobrom učinku po naše zdravlje zaista nezamenjive.

Bolesti kod kojih shiitake gljive pomažu

Shiitake gljive su svoju učinkovitost najviše dokazale kada je u pitanju liječenje šećerne bolesti.
Zatim, vrlo su učinkovite kada je u pitanju podizanje imuniteta te daju tijelu nevjerojatnu snagu da se samo obrani od mnogih bolesti. Na neki čudotvoran način, shiitake gljive pomoću svojih vlastitih imunostimulatora detektiraju koje su tvari u tijelu korisne, a koje ne. Isto tako, koriste se u terapijama protiv raka i tumora te ublažavaju neke alergije.

Shiitake gljive su za konzumaciju najkorisnije u svježem stanju, ali ih je ponekad teško naći svježe. U tom slučaju i onaj sušeni oblik, u prahu, jako će dobro doći jer sušenjem i takvom obradom ne gube na svojoj hranjivosti, niti će se njihov učinak na zdravlje smanjiti zato jer nisu svježe.

Slične objave:

Off 

March 14, 2018 This post was written by Categories: Zdravlje ljepota i moda No comments yet


Top