Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Zamjenski toneri – dobra solucija za uštedu

Ako ste se ikada zapitali u čemu je razlika između jeftinog tonera za printer i originalnog tonera, ovaj članak će vam pomoći riješiti nedoumice. Mnoga se pitanja javljaju kod korisnika printera koji razmišljaju o kupovini zamjenske tinte: koju kupiti, kako ona funkcionira, da li printa jednako kvalitetno i isti broj stranica, te hoće li zamjenski toneri oštetiti vaš pisač?

Originalni toneri su patentirani

Originalne tonere proizvode sami proizvođači pisača kojeg ste kupili, kao npr. Canon i Epson. Ti su toneri patentirani i nitko drugi ne smije proizvesti taj proizvod i predstaviti ga kao svoj. Iz tog su razloga ovi toneri uvijek najskuplji u ponudi.

S druge strane zamjenski toneri mogu biti odlično jeftinije rješenje za kupnju. Ponekad nije potrebno kupiti originalni toner za određeni stroj. Ponekad proizvođač licencira neku drugu kompaniju za proizvodnju njihovih tonera i tako distribuira svoj toner kroz novi proizvod i omogućuje širenje na novom tržištu kroz malo povoljniju kampanju. Jeftini toneri za printer ne moraju nužno biti loši.

Postoji više vrsta zamjenskih tonera

Reciklirani toneri

U ovom je slučaju spremnik za tintu izrađen iz već korištenih materijala zbog smanjenja troškova proizvodnje i jeftinije izvedbe tonera.

Ponovno punjeni spremnici

Spremnici koji se modificiraju bušenjem rupe ili rasklapanjem spremnika kako bi se ulila nova tinta, nazivaju se ponovno punjenim spremnicima i oni su zamjenski toneri. Ovi su spremnici dosta jeftinija opcija jer u principu se plaća samo tinta, a ne čitava izrada cartridge-a. Ako ste u ponovno punjivim spremnicima otkrili način da uštedite mnogo novaca, u pravu ste, ali samo do određene mjere. Spremnik osim boje sadrži i magnetnu traku, bubnjić i još par stvarčica koje imaju kraći vijek trajanja. To znači da ti i tamo morate kupiti originalnu tintu za printer jer nećete moći uvijek puniti istu.

Kompatibilni toneri

Toner koji se naziva kompatibilnim radit će na recimo Canon printeru iako ga nije proizveo Canon. Iako se možda čini ilegalnim, ovo je zapravo vezano uz pojam isteklih ili nepostojećih patenata koji su omogućili trećoj strani stvaranje kompatibilnih printera. Među najpoznatijim kompatibilnim tonerima su oni za printer Epson i Canon.

Informirajte se o tonerima

Prilikom kupnje tonera najvažnije se informirati. Morate se upoznati s tržištem i kakvi zamjenski toneri se na njemu nude, te po kojoj cijeni.

Slične objave:

Off 

November 14, 2018 This post was written by Categories: Internet i tehnologija No comments yet


Top