Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Dodatni prostor za pohranu podataka

Današnja stolna i prijenosna računala uglavnom imaju ugrađen tvrdi disk ili SSD disk određenog kapaciteta. Iako je danas riječ o nekoliko stotina gigabajta, pa čak i o kapacitetima većim od jednog terabajta, ponekad čak niti to nije dovoljno mjesta za pohranu svega što vam je potrebno. Možda mislite da je nemoguće popuniti tako velike tvrde diskove, no iznenadili biste se podatkom da primjerice videozapisi u velikoj rezoluciji mogu zauzeti i preko desetak gigabajta prostora.

Srećom, za dodatni prostor za pohranu ne morate ništa ugrađivati u računalo, dovoljno je da kupite i spojite vanjski tvrdi disk koji će vam omogućiti toliko potreban prostor za pohranu.

Klasični vanjski tvrdi diskovi

Najčešću kupnju predstavlja klasični vanjski tvrdi disk za računalo. Riječ je o modelima koji su manjih dimenzija te se spajaju na dva načina:

  • Spajanje na računalo putem USB kabela, bez potrebe za dodatnim napajanjem
  • Spajanje na računalo putem USB kabela, uz dodatni kabel za spajanje na električnu mrežu

Dostupni su u više različitih kapaciteta te njihovom kupnjom brzo možete osigurati dodatni prostor za pohranu još većih količina podataka.

Tvrdi disk ugrađen u ladicu

Postoji još jedna vrsta vanjskog hard diska za računalo. Riječ je u klasičnom tvrdom disku koji se inače ugrađuje u računalo, a koji je ugrađen u posebnu ladicu koja mu osigurava napajanje te se putem USB kabela spaja na računalo. U ovom slučaju možete sami kupiti željeni hard disk i ladicu. 

Prednost ovakvog eksternog tvrdog diska je u tome što se lako može zamijeniti s drugim koji ćete ubaciti u ladicu. No, ovakvi modeli su nešto većih dimenzija pa nisu toliko popularni među korisnicima koji više vole kompaktna rješenja koja se lakše mogu prenositi.

Veliki kapaciteti za puno podataka

Kapacitet vanjskog tvrdog diska može varirati, od nekoliko desetaka gigabajta pa sve do kapaciteta od jednog terabajta pa čak i više. Naravno, što je veći kapacitet, veća je i njegova cijena pa prije kupnje razmislite koliko prostora vam je stvarno potrebno.

Također, važan podatak na koji biste trebali obratiti pozornost je i brzina okretaja u minuti. Što je taj broj veći, možete očekivati brže čitanje i pisanje podataka na disk. Ako niste sigurni koji model bi vam najviše odgovarao, nemojte se ustručavati pitati prodavača. U svakom slučaju, vanjski tvrdi disk za stolno ili prijenosno računalo je odličan dodatak koji će vas riješiti problema s nedostatkom prostora za pohranu podataka.

Slične objave:

Off 

May 5, 2020 This post was written by Categories: Internet i tehnologija No comments yet


Top