Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Muke po najmu stana

Svi, a posebno studenti barem jednom su se susreli s najmom stana i svim problemima vezanim uz njega. Naime, to je vrlo često kompliciran proces i to iz više razloga, a jedan od njih je svakako visoka cijena. 

Cijene najma stanova u Hrvatskoj su vrlo visoke, a poseban skok doživljavaju početkom jeseni kada studenti kreću u potragu za stanovima. Kako bismo vam olakšali proces traženja stana, u nastavku donosimo nekoliko savjeta.

Cijena je fleksibilan pojam kod najma stana

S obzirom da cijene predstavljaju najveći problem kada se primjerice upuštate u najam stana za studente, vrlo je važno filtrirati stanove prema toj kategoriji. Također, važno je znati da visinu najma određuje nekoliko elemenata poput:

  • Kvalitete i opremljenosti 
  • Lokacije 
  • Prometne povezanosti 

Iako su cijene u Hrvatskoj prilično visoke, važno je napomenuti kao oglašene cijene nisu uvijek fiksne pa se ponekada može i pregovarati o popustu, posebno ukoliko se plaća nekoliko mjeseci unaprijed ili ako ste pak duže kod istog najmodavca.

Najam stana
S obzirom da cijene predstavljaju najveći problem kada se primjerice upuštate u najam stana za studente, vrlo je važno filtrirati stanove prema toj kategoriji.

Ugovor ili incognito

Još jedna specifičnost vezana za ovu problematika je ona vezana uz potpisivanje ugovora, odnosno prijavu. Naime, ukoliko planirate dugoročan najam stana te želite svojevrsnu sigurnost, preporučuje se potpisivanje ugovora s najmodavcem. 

Odlučite li se na najam stana bez ugovora, to će vam možda donijeti nižu cijenu, ali i brojne rizike poput iznenadnog otkazivanja, iznude veće količine novca za najamninu i sličnih problema s kojima se brojni susreću. Zato je dobro još jednom razmisliti o prednostima i nedostacima obiju opcija pa tek onda donijeti konačnu odluku.

Procjena troškova režija

Osim najamnine, najmoprimac je dužan podmirivati i troškove režija u koje ulaze struja, voda i grijanje, a ponekad i pričuva koju najmodavci nerijetko također računaju kao dio obveznih režija, iako to prema Zakonu nije obveza najmoprimca. 

Prije bilo potpisivanja bilo kakvoh ugovora, vrlo je važno unaprijed se raspitati o okvirnim troškovima režija. Kada je riječ o plaćanju režija za grijanje dobro je znati da njihov iznos najčešće ovisi o toplinskoj izolaciji zgrade ili kuće za čiju procjenu se važno pobrinuti prije potpisivanja ugovora. Energetska učinkovitost može se vidjeti uz pomoć energetskog certifikata za koji možete pitati najmodavca. Također, važno je prilikom preuzimanja stana očitati brojila za struju, plin i vodu kako ne bi postojali zaostaci za prijašnju potrošnju. Napravite li sve te radnje na početku, kasnije nećete imati nikakvih neželjenih problema.

Slične objave:

Off 

May 15, 2021 This post was written by Categories: Dom in oprema No comments yet


Top