Crna Gora – Jadranska ljepotica
Home
 

Očuvajte zdravlje zglobova uz kolagen

Možda ste tijekom vremena primijetili kako su neke bore na vašem licu sve više i više primjetne. Najčešće se isprva radi samo o borama na području lica s najviše ekspresije, poput čela i područja oko usta i očiju. Pojava bora sa starosti prije svega je vezana uz smanjenje količine kolagena u tijelu.

Srećom, danas se njegove razine mogu jednostavno povećati korištenjem raznih dodataka prehrani koji ga sadrže u nešto većim količinama.

Kolagen tijekom života

Kolagen u tijelu je jedan od proteina s najvećim udjelom, zbog čega on u sustavu ima mnoge različite, a važne uloge. Prije svega, uloga kolagena o kojoj se najčešće govori je ona koju on ima za kožu. On koži daje elastičnost i mladolik izgled, zbog kojeg djeca i mladi ljudi nemaju bore. Ipak, tijekom vremena, a prema nekim istraživanjima već nakon 25. godine života, tijelo polako gubi kolagen. Iako ga može samo sintetizirati, razina kolagena u tijelu smanjuje se za oko 1,5 % svake godine, što tijekom vremena uzrokuje razne promjene na tijelu.

Važne uloge kolagena u tijelu

Iako je uloga kolagena za elastičnost kože možda najprimjetnija, važno je napomenuti kako on ima i druge, veoma važne uloge za ostatak tijela. Prije svega, on je vezivna tvar koja povezuje kosti u zglobove, a također izgrađuje i ovojnice oko organa te mišića. 

Osim toga zadužen i za:

  • elastičnost krvnih žila
  • oblaganje živac na mjestima gdje se spajaju s organima.

Zbog svega toga, gubitak kolagena tijekom godina može postati velik problem i to ne samo radi vanjskog izgleda, već i radi unutarnjeg zdravlja organizma.

Čuvajte ovaj protein u svome tijelu

Postoji nekoliko načina da usporite ili ublažite smanjenje količine kolagena u tijelu. Prije svega, tu su:

  • pravilna prehrana
  • tjelesna aktivnost
  • zdrav način života

Oni mogu donekle ublažiti smanjenje njegove količine. Ipak, trebate imati na umu kako će se to smanjivanje i dalje događati, pa ćete s vremenom vidjeti promjene u svome tijelu. Kolagen u koži može se donekle nadomjestiti kremama protiv bora, iako one rijetko rade značajne razlike. Ipak, još jedna od opcija su dodatci prehrani koji u sebi imaju kolagen, ali i druge sastojke poput vitamina i minerala, koji će barem djelomično nadomjestiti njegov nedostatak u tijelu. Zato pogledajte koji se sve proizvodi nude na tržištu i na taj način povećajte njegovu razinu.

Pročitajte i članak: Brzi Covid testovi za borbu protiv pandemije. U posljednje vrijeme, mnogi zanemaruju činjenicu da je Covid-19 i dalje prisutan među nama te da ga još uvijek nismo pobijedili. U nekim zemljama se virus i dalje vrlo brzo širi, dok je u nekim zemljama malo oslabio.

Slične objave:

Off 

April 15, 2020 This post was written by Categories: Zdravlje ljepota i moda No comments yet


Top